Telurul, clasat de Comisia Europeana ca metal critic, a fost cedat de statul roman canadienilor de la Deva Gold si Rosia Montana Gold Corporation

Telurul, un metal extrem de rar ?i foarte greu de ob?inut, a fost cedat de statul român canadienilor de la Deva Gold ?i Ro?ia Montan? Gold Corporation
Telurul, un metal extrem de rar si foarte greu de obtinut, a fost cedat de statul roman canadienilor de la Deva Gold si Rosia Montana Gold Corporation
Telurul, un metal extrem de rar si foarte greu de obtinut, a fost cedat de statul roman canadienilor de la Deva Gold si Rosia Montana Gold Corporation

Romania are bogatii pe care le cedeaza fara sa stea pe ganduri. Telurul, un metal extrem de rar si foarte greu de obtinut, a fost cedat de statul roman canadienilor de la Deva Gold si Rosia Montana Gold Corporation. In Europa, doar Suedia mai are asemenea zacaminte, din care obtine bani buni.

Invelisurile primelor bombe atomice, detonate de americani in anul 1945 asupra oraselor japoneze Hiroshima si Nagasaki, au fost fabricate din telur, un metal rar, descoperit in Romania, in secolul 18, la mina Fata Baii de langa Zlatna.

„Aici este o concentratie exceptionala de aur, argint, telur, deci telurururi de aur si argint cum nu se gaseste niciunde in Europa si in foarte putine locuri din lume”, spune Gheorghe Popescu, profesor de geologie.

Anul trecut, Comisia Europeana l-a clasat ca „metal critic”, adica foarte valoros, in contextul cresterii cererii in industriile energetica, aero-spatiala, militara si IT. In timp ce marile puteri sunt preocupate sa isi securizeze zacamintele, Romania a cedat, de mai bine de cinsprezece ani, cele mai importante resurse de telur companiilor canadiene Deva Gold si Rosia Montana Gold Corporation.

„Nu cunosteam rezervele! Nu se facuse analize, nici nu aveam cu ce sa facem analizele de telur”, spune Mihai Ianas, fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

Canadienii au intrat in controlul zacamintelor bogate in telur, aur si argint in anul 1997, atunci cand s-au asociat cu societatea de stat Minvest Deva si au obtinut accesul la perimetrele sale Certej-Sacaramb si „Rosia Montana-Bucium. Reprezentatii statului, care au semnat parteneriatele cu canadienii, lucreaza, astazi, pentru canadieni.

„Acel angajat al statului care se afla in posesia unor informatii deosebit de importante si confidentiale a ajuns sa isi favorizeze viitorul angajator”, spune Roxana Pencea, reprezentant MineWatch Romania.

Culisele unei afaceri cu resurse strategice ale Romaniei, in exclusivitate, duminica, de la ora 22.30, intr-un reportaj marca Din|Interior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *