Eco-Rom Ambalaje: „Romania si-a indeplinit tinta asumata pentru reciclare”

0
593
Eco-Rom Ambalaje:
Sapte lucruri despre reciclare
Eco-Rom Ambalaje: "Romania si-a indeplinit tinta asumata pentru reciclare"
Eco-Rom Ambalaje: „Romania si-a indeplinit tinta asumata pentru reciclare”

„Eco-Rom Ambalaje” a reciclat 61% din cantitatea de ambalaje pusa pe piata anul trecut

Anul 2012 a incheiat perioada de tranzitie pe care tara noastra a avut-o la dispozitie pentru a atinge un nivel de reciclare al deseurilor de ambalaje similar cu celelalte state membre, potrivit lui Sorin Popescu, directorul general al „Eco-Rom Ambalaje”.

Domnia sa a precizat: „Inca din 2004, anual, Romania si-a indeplinit obiectivele nationale de reciclare a deseurilor de ambalaje, organizatia noastra avand o contributie semnificativa in acest sens. Conform Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM) 2010, < Eco-Rom Ambalaje > indeplineste 78% din obligatia de reciclare a Romaniei pentru deseurile de ambalaje. Acest rezultat se datoreaza sustinerii in­dus­triei, respectiv producatorilor de bunuri ambalate, care contribuie activ la dezvoltarea si eficientizarea sis­temului de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje la nivel national”.

Obligatiile de reciclare ale tarii noastre au demarat in anul 2004, cu 12% tinta de reciclare si au ajuns la 55%, in anul 2012. Perioada initiala negociata cu institutiile europene pentru atingerea tintei de 55% in ceea ce priveste obligatiile de reciclare a fost anul 2013, dar Romania a devansat acest termen la 2012.
„Eco-Rom Ambalaje”, organizatia ce recicleaza si valorifica am­balaje pentru producatori si importa­tori din Romania, a reciclat, anul trecut, 61% (398.463 tone) din cantitatea de ambalaje puse pe piata de aceste companii (651.126 tone), cu 12% mai mult fata de anul precedent, potrivit unui comunicat remis redactiei.
Sorin Popescu ne-a declarat: „Intr-un context economic competitiv si, in continuare, afectat de criza, anul 2012 a fost anul cresterilor pentru sistemul de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje. Cantitatile reciclate au depasit cu 6% obligatia globala de reciclare din anul 2012, respectiv cea de 55%”.

Potrivit domniei sale, evolutia pozitiva a rezultatelor se datoreaza cresterii sustinute a contributiei industriei la realizarea unui sistem coerent si eficient de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje, capabil sa indeplineasca aceste obligatii prin dezvoltarea serviciilor de ges­tiune a deseurilor in scopul reciclarii. Pentru anul 2012, aceasta contributie s-a situat la 40 de milioane de lei, cu peste 20% mai mult decat in anul anterior.

Comunicatul „Eco-Rom Ambalaje” subliniaza ca au fost inregistrate cresteri si in ceea ce priveste obiectivele legale pentru fiecare tip de material – plastic, sticla, metal, lemn si hartie – cu precadere pentru ambalajele primare generate in gos­podarii.

„Anul trecut, prin sistemul nos­tru, au fost reciclate 2,7 miliarde de PET-uri (67.902 tone) si 400 de milioane de doze de aluminiu (5.073 tone). Acest lucru se datoreaza eficientizarii parteneriatului cu peste 200 de companii de management al deseurilor care realizeaza servicii de colectare, sortare si transport a deseurilor in scopul reciclarii”.

Cea mai mare parte a deseurilor de ambalaje, respectiv 60%, este generata in gospodarii. In acest context, solutia sustenabila de realizare a obligatiilor de reciclare si, implicit, de crestere a cantitatilor reciclate este continuarea extinderii accesului populatiei la serviciile de colectare selectiva a deseurilor, considera sursele citate.

Primele proiecte pilot de acest fel au fost demarate de „Eco-Rom Ambalaje” in anul 2005, in 14 localitati, numarul acestora crescand semnificativ, de la an la an.

„Am incheiat anul 2012 cu 402 localitati in care dezvoltam colectarea selectiva in parteneriat cu autoritatile locale si operatorii de salubritate desemnati, cu aproximativ 60% mai multe decat in 2011. Acest lucru a presupus extinderea retelei de infrastructura necesara – containere si saci colorati – ceea ce a condus la o crestere a investitiilor de peste 40% fata de anul precedent. Astfel, in prezent, aproximativ 41% din populatia Romaniei au acces la sistemul de colectare selectiva pus la dis­pozitie de noi, prin cele 18.590 de pubele colorate”, a mai declarat Sorin Cristian Popescu.
Pentru anul 2013, „Eco-Rom Ambalaje” si-a propus consolidarea serviciilor in toate locatiile in care sustine proiecte de colectare selectiva. Verificarea criteriilor de performanta, alaturi de partenerii locali – administratia locala si operatorii de salubritate desemnati -, precum si educarea unui numar cat mai mare de romani raman obiective esentiale pentru organizatie.
„Eco-Rom Ambalaje” a fost infiintata la sfarsitul anului 2003 de un grup de companii care activeaza in Romania si care au luat initiativa implementarii sistemului „Der Grüne Punkt” – Punctul Verde, in tara noastra. Membrii fondatori sunt „Argus”, „Ball Packaging Europe”, „Chipita” Romania, „Coca-Cola HBC” Romania, „Heineken”, „Mars” Romania, „Munplast”, „Pepsi Americas”, „Romaqua Group Borsec”, „Tetrapak”, „Unilever”, „Titan”, carora s-au alaturat, in anul 2011, „Bergenbier”, „Tymbark” si „Ursus”.
„Eco-Rom Ambalaje” a inceput activitatea in 2004, cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmand ca anul 2012 sa se incheie cu 2.526 de companii res­ponsabile in portofoliu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.