Tirgul international IndAgra 2007, intre agricultori si industriasi

A XII-a editie a Expozitiei de produse din agricultura si echipamente pentru agricultura, zootehnie si industrie alimentara s-a desfasurat intre 7 si 11 noiembrie 2007, la Bucuresti, in complexul Romexpo de linga Casa Presei Libere (fosta Casa a Scinteii), intins pe 4 ha, din care 3 ha cu pavilioane inchise si 1 ha cu platforme.

Manifestarea a reunit 860 de firme din 27 de tari (europene + SUA), din care jumatate romanesti. Numarul expozantilor straini a crescut cu 30 % fata de editia anterioara (fapt explicabil, Romania fiind de la 1 ianuarie membra a Uniunii Europene).
In paralel, s-a derulat Expozitia de ambalaje si masini de ambalat produse alimentare All Pack si Expozitia pentru dotarea magazinelor Proshop.
In conditiile „falimentului” industriei si agriculturii romanesti, firmele europene sint tot mai interesate sa intre pe piata noastra, cu produse agricole si pentru agricultura, tinind cont ca sintem peste 20 de milioane de consumatori si avem venituri in crestere (provenite mai ales de la romanii care muncesc in occident).
Deficitul agro-alimentar al Romaniei a fost in anul 2006 de 1,6 miliarde euro (apreciem ca datele statistice nu sint reale, deficitul fiind mult mai mare).
Agentii economici din industria alimentara romaneasca cauta la IndAgra utilaje si linii de utilaje tehnologice pentru dotarea abatoarelor, carmangeriilor, fabricilor de lapte. Fermierii sint interesati sa cumpere tractoare si echipamente ieftine, simple de intretinut si exploatat, dar eficiente, pentru a produse mai mult pentru piata. Doresc sa-si procure animale productive si seminte performante. Au nevoie de ingrasaminte chimice, pesticide si tot felul de inputuri.
Insa, agricultorii vin la IndAgra, se uita si pleaca fara sa cumpere, deoarece nu au bani.
Avind in vedere ca agricultura este principala ramura economica sustinuta printr-o politica integrata, cu buget, la nivel european, iar Romania este stat membru al Uniunii Europene, ne asteptam ca aceasta ramura sa se dezvolte in urmatorii ani, atit prin efortul investitional autohton (dobinzile bancare fiind in usoara scadere, raminind totusi mari), dar mai ales cu capital european. Se observa lesne ca o mare parte din industria si agricultura romaneasca sint cu capital strain. Ceea ce s-a vazut si la acest tirg.
Expozanti din Maramures
– PF Stupina ONEA din Fersig a fost vedeta salonului bio-agricultorilor. Sotii Alina si Dinu Onea au experienta, fiind prezenti an de an la tirgurile din Bucuresti, Cluj si Baia Mare. Au expus miere de salcim de cimpie si de munte, de tei, poliflora si de padure (de mana), ambalata in borcane sau oale de lut, cu capac ceruit. Miere amestecata cu boabe de catina, cu simburi de nuca, fructe confiate. Miere de rapita, cristalizata. Mierea cristalizata se cere din ce in ce mau mult. Propolis. Polen. Ceara.
Standul are aspect comercial. Ard luminari de ceara mirositoare. Postere. Proiectorul deruleaza pe ecran imagini din stupina. Cumparatorii asteptau „la coada” sa cumpere.
Dinu Onea ne-a spus ca taxa de stand a fost de 1.000 euro. Adunind cheltuielile de transport si cazare in Bucuresti, profitul scade mult.
– La standul VIPROMIN 2000 SRL Salonta ne-am intilnit cu Cristian Iliuta din Baia Mare, administratorul depozitului SanVetMar, care distribuie furaje, premixuri si concentrate pentru fermele zootehnice (vaci, pasari, porci) din Maramures.
Sint furaje granulate sau brizurate, livrate in vrac, cu transport si descarcare pneumatica, sau in saci, la costuri mici. Firma este parte a concernului olandez Provimi, care detine 100 de fabrici de furaje, in 30 de tari.
– EVOLUTIA DAN SRL Tg. Lapus este importator si distribuitor de produse pentru zootehnie, prezent la multe tirguri din tara. Preotul Danut Craciun a deschis magazin la Tg. Lapus, dar vinde produse in toata tara. Are succes cu gardurile electrice, din care comercializeaza peste 400 pe an. Are ambitia sa umple Romania cu „pastori electrici”. La IndAgra, a adus un nou model de gard electric, cu panou solar, la pretul de 450 lei, care acopera 4 ha de pasune.
Alte noutati: adapatoare cu bila, pentru ferme de vaci si oi, cu avantajul ca nu ingheata iarna (ca adapatoarele cu clapeta, obisnuite). Pompa care scoate apa de adapat din fintina, dar o si incalzeste. Pensa pentru castrarea armasarilor 350 lei.
Standul a avut multi cumparatori.
– S.C. DAIRY MAX SRL Baia Mare, director de vinzari Raul ISTRAT (www.dairymax.ro) este dealer in Romania al produselor americane BouMatic, unul din cei mai renumiti producatori de instalatii de muls din lume. Raul Istrat este consultant si in domeniul constructiei de adaposturi pentru bovine. La Seini, se construieste o ferma pentru 400 de vaci, cu sala de muls si subsol, dotata cu utilaje BouMatic.
Maramuresul fiind un judet zootehnic, prezenta acestei firme poate fi de ajutor. Preturile nu sint scazute (totul este din otel inox), dar intretinerea echipamentelor costa mai putin si durabilitatea va fi mai mare.
– SC MARAVET Baia Mare se ocupa in toata tara cu comercializarea substantelor pentru curatat si dezinfectat unitati de industrie alimentara, ferme zootehnice, restaurante, cantine, spitale, scoli, depozite. Importa si distribuie agenti de curatare, produse pentru igiena, detergenti, momeli contra rozatoarelor, lapte praf pentru vitei si purcei, amoxicilina (pentru pasari), aparate pentru curatat si dezinfectat spatii de productie.
– TEHNIQUE MTD Lapusel este binecunoscut de micii agricultori, ca importator de utilaje agricole precum motocositori, motofreze, motosape, motocultivatoare, minitractorase cu plug, rarita, lama pentru zapada, perie, remorca basculanta. Are in stoc si tractoare de puteri mici.
Dupa sistarea subventiei de 60%, vinzarile au scazut. O motocositoare profesionala costa 74 milioane lei. La motor, pot fi cuplate si alte echipamente agricole.
Noutate: vermorel (pompa de stropit de spate) actionat cu motoras electric alimentat de baterie – pret 100 lei.
Pentru clientii din Maramures, firma are facilitati, la depozitul din Lapusel.
Alti expozanti
– Giuliano RIZZOTI din Cluj-Napoca (SC CRAINIC SRL) importa si distribuie utilaje pentru abatoare, carmangerii si macelarii, plus tot ce trebuie in aceste unitati: cutite, aparat de ascutit, cutit pentru colectare singe, dispozitive de asomare electrica si cu glont captiv, carucioare, cirlige, sterilizatoare, electroinsecticide, aspirator rect porcine, aspirator maduva, tija inchidere esofag cu clema, ferastraie pentru sfertuire, taiere stern, despicare, taiere coarne, taiere capete bovine, masina curitat burta, electropalane, rafturi, vagonete, cazi, masini de tocat, prese hamburger. Inclusiv masini de tocat carne pentru uz casnic si ferastraie manuale. Toate din inox.
Printre clientii firmei sint unitatile maramuresene Ferma Zootehnica, Cetina, Tipgex Ghitta, Carmangeria Dalia si Avimar din Baia Mare si carmangerii din Sighet si Viseu.
Giuliano Rizzoti vorbeste si citeste in limba romana (ii place Sadoveanu). Ne-a servit cu brinza uscata de oaie si un pahar de vin italian.
– AGRO-PATAKI Carei este o firma cunoscuta de legumicultorii nostri din Danesti. Instaleaza si intretine sisteme de irigatii prin picurare, aspersie si microaspersie, pentru culturi de legume, pomi fructiferi, vie, dar si pentru parcuri, gradini, curti. Mai ofera folie de solar, folie de polipropilena, folie microporoasa contra inghetului pina la -5 grade Celsius, folie agrotextil, folie neagra pentru mulcire (intre rindurile de plante, sa nu creasca buruieni), plasa contra pasarilor (livezi, vii), plasa de protectie pomi fructiferi contra rozatoarelor, plase de umbrit solarii. Seminte de legume si flori de la 22 de firme mari. www.agropataki.ro
– BIOS Cluj produce biostimulatori. bioregulatori, inhibitori pentru incoltirea cartofilor, pentru muschii din livezi, pentru reglarea incarcaturii de fructe, tuf vulcanic pentru limpezirea vinului.
– Lume multa s-a inghesuit sa cumpere seminte de la firma Clause (Franta). Pretul semintelor: un plic de 10 g costa 12 lei. 100 de seminte de castraveti – 7 lei. 10 g seminte de rosii – 5 lei. 100 seminte de rosii – 11 lei. 500 seminte de rosii – 250 lei (seminte hibride, profesionale).
– www.competitiv.ro Aparat electric contra tintarilor 250 lei.
– Material saditor italian, [email protected]
Inclusiv puieti de castan comestibil si prun japonez.
– Mecanica Marius Cluj ofera masini agricole, plug 3.000 lei, freza 7.000, grapa 10.000 lei, rarita 230 lei, cultivator 3.000, masina scos cartofi 3.000 lei, MIG 12.000, remorca autoturism 3.000 lei. Piese de schimb tractoare U445 si U650 si SUP 29.
– TEHNOFAVORIT Bontida Cluj produce mori de cereale, tocatoare, silozuri, amestecatoare, masini de furajat pe grajd, masini de erbicidat si stropit, mari si mici.
– Piese de schimb pentru combine Claas, un deget excamotabil 3 euro, sita 440 euro, curea 5 – 90 euro, filtru 5- 43 euro.
– Pavilionul britanic a expus taurine de carne Aberdeen, Angus, Charolais, ovine Suffolk, Texel si Leicester, caprine si porcine. Scaner cu ultrasunete pentru determinarea stratului de grasime.
– Fertilizant natural Cropmax, nutrient complex superconcentrat pentru fertilizare foliara, fabricat in Olanda, nu este toxic, nu are reziduuri, 0,5 – 2 l/stropire, 1-3 stropiri pe an, spor productie 20 %, ambalaje intre 20 ml si 20 l.
– Un fermier din Valea Argovei Calarasi cultiva capsuni in sera 1 ha si in cimp 7 ha. Vinde stoloni de capsun, cu 5 bani/bucata. Ghiveci cu o planta gata sa intre pe ros – 2,50 lei. Sistem de cultura pe substrat, pe stelaje sau pe sol. Reprezinta o firma olandeza.
– FATA ASIGURARI AGRICOLE este lider pe piata. Asigura culturile agricole inclusiv contra ingheturilor. Asigura animale, inclusiv albine, cai, ciini, pasari, melci, pesti. Asigura cladiri si utilaje agricole. Fata Baia Mare se afla pe str. 22 decembrie (in sediul Agrovet).
– O firma bucuresteana vinde piese de schimb pentru tractoare si utilaje marcile Case, New Holland, John Deere, Massey Ferguson, Deutz Fahr, Laverda, Claas, Fiat, Ford, Landini, Welger, Steyer, Geringhoff, Gregoire Besson. www.powergroup.ro
– Avicola Codlea vinde oua si pui de o zi din hibridul german Lohman Brown Clasic, cel mai bun din lume. Gaina da 340 oua in 80 de saptamini. Are si hibrizi autohtoni din rasele Sussex, Roso (Rhode Island), Leghorn.
– Statiunea de Cercetari Animale Blana Tg. Mures creste vulpi polare, platinate, rosii; nutrii, dihori.
– Standul Republicii Moldova a cuprins si produsele Gospodariei Taraniesti „Maria LItvac” din satul Costesti, raionul Ialoveni, cu seminte de legume si flori. Am fost cinstiti cu un pahar de vin rosu, si am vorbit fara dictionarul roman-moldovean.
Maramureseni la IndAgra
Am vizitat tirgul in ziua de 8 noiembrie, Sf. Mihai si Gavril. Ne-am intilnit cu multi maramureseni.
– Gheorghe OPRIS, patronul Carmangeriei Dalia din Baia Mare, se interesa de utilajele de abator, carmangerie si macelarie, la standurile Crainic si Ion Mos. Se pregateste sa cumpere astfel de utilaje, daca va primi grant nerambursabil comunitar de 50%, din fonduri structurale. In pavilonul „carne” erau si Gavril Cot din Ardusat si Vasile Zah de la Cetina Baia Mare.
– Gheorghe POP din Buciumi a vazut toate tractoarele si a pus ochii pe Same de 55 cai putere, pentru livada sa de 5 ha. A cumparat deja puietii de la Pepiniera Aiud si-i va planta la primavara. Materialul de plantat din tirg era scump, 15 lei/bucata. Cumparau gospodarii, cite 1-3 puieti.
– Dr. Corneliu Talos din Somcuta Mare era preocupat de instalatiile pentru procesarea laptelui si a carnii, dar intreba de preturi si la standurile cu dotari pentru bucatarii (pentru Spitalul Somcuta si restaurantul Muresan).
– Primarul Gavril POP din Boiu Mare a fost atent la utilajele italiene, bune pentru fabrica sa de lapte.
– 14 legumicultori din Danesti (Vasile TINC si altii) au batut pavionul Piazza Italia, informindu-se de pretul serelor. Au fost tratati cu respect de italieni, cind au spus ca sint un grup de producatori, cu 23 de membri si 50 ha de solarii, pe care vor sa le transforme cu timpul in sere.
– Ioan si Maria PINTE din Odesti au un agro-magazin la Baia Mare, pe str. Vasile Alecsandri, si la tirg au realizat noi contacte cu importatori de seminte, ingrasaminte si pesticide.
– Dr. Carol BALKO, directorul Directiei Veterinare Maramures, cauta instrumentar veterinar si a vazut standurile cu animale.
– Gheorghe BUDA, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine Maramures, si alti doi crescatori de oi din Valenii Somcutei aveau intilnire cu alti crescatori de oi din tara, pentru a discuta la Ministerul Agriculturii despre marirea primei pe cap de animal. (Au obtinut 35 lei/cap de oaie/capra, in loc de 25. dar nemultumirile lor ramin, deoarece lina nu are pret, cum avea mai demult, cind aducea mai mari venituri decit laptele.)
– Directia Agricola Maramures a organizat deplasarea la tirg cu un mircobuz si 17 specialisti agricoli, de la Directia Agricola, Oficiul de Studii Pedologice, Unitatea de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie si Unitatea Fitosanitara. Sef delegatie, ing. Ioan Chioran.
– Gavril Drimus din Sighetu Marmatiei s-a intialnit cu reprezentantii firmei MAT Craiova, pentru a initia o colaborare. Locul lasat liber pe piata de Uzina Tractorul Brasov va fi ocupat de alte uzine de tractoare, precum MAT Craiova sau MYO Bucuresti, care importa subansamble din Belarus. (Statul roman a „reusit” sa spulbere inca un brand industrial romanesc.) Firmele uriase John Deer si New Holland nu au fost prezente la tirg.
Parerile vizitatorilor au fost in general favorabile. Nu le-a parut rau ca au venit la tirg. Unii, mai cunoscatori, ziceau ca tirgul a fost mai slab ca in alti ani.
Concluzie
IndAgra a fost un prilej bun pentru agricultorii profesionisti sa vada ce este nou pe piata si sa aleaga utilajele si inputurile care le ofera sanse mai mari de reusita, solutii tehnice si tehnologice mai eficiente, dar … mai scumpe.
De la anul, IndAgra se va specializa si mai mult. Am auzit ca va fi organizat un tirg special pentru agricultura si tirguri, separate, pentru industria alimentara si pentru bauturi si vinuri.

Sursa: Graiul
Un bilet de intrare la IndAgra a costat 7 lei. Transportul cu trenul Baia Mare – Bucuresti la cuseta: 230 lei. Autobuzul RATB – 1,10 lei.
N. GOJA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *