Tocaturile, carnea de vita, cea de porc si legumele gatite prea mult pot cauza boli maligne

Carnea procesata dauneaza grav sanatatii

Tocaturile, carnea de vita, cea de porc si legumele gatite prea mult pot cauza boli maligne. Si arderea lor este extrem de nociva.

Mancarurile prajite sau arse ar trebui sa fie excluse in totalitate din ali­men­tatie, din cauza efectelor nocive pe care le au pe termen lung. „Grasimile preparate termic produc diversi compusi toxici, considerati cancerigeni”, spune Ionut Stefan, consultant in nutritie la cabinetul MC2 din Bucuresti, pentru www.evz.ro.
Astfel de reactii apar in special in cazul prepararii termice a carnii de porc sau de vita, a preparatelor din carne tocata grasa si mai putin in cazul legumelor, adauga specialistul.

In cazul acestora din urma, pricipalul pericol il reprezinta distrugerea proprietatilor nutritive, care poate surveni la atingerea unor temperaturi de peste 100 de grade Celsius.

Fiecare refolosire a uleiului il face si mai toxic

O situatie speciala apare insa la prajitul cartofilor (sau a altor legume bogate in amidon) in untura sau intr-un ulei in care a fost anterior prajita carne. Se poate forma acrilamida, un compus toxic pentru organism, cunoscut in prezent ca posibil cancerigen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *