Top 3 orase din Romania la capitolul „reciclare”

0
774
Top 3 orase din Romania la capitolul „reciclare”
Top 3 orase din Romania la capitolul „reciclare”
Top 3 orase din Romania la capitolul „reciclare”

Trei dintre orasele din Romania care dezvolta sistemul de colectare separata in parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje s-au remarcat la capitolul „reciclare”. Criteriile care stau la baza acestei clasificari sunt: cantitatea de deseuri de ambalaje colectate separat pe cap de locuitor, calitatea serviciului si solutiile implementate care au determinat reducerea incidentelor sau chiar eliminarea practicilor negative din sistem.
In municipiul Zalau, fiecare locuitor colecteaza separat aproximativ 1 kg de deseuri reciclabile lunar, de aproximativ 3 ori mai mult decat media cantitatilor de deseuri de ambalaje colectate separat in Romania (conform studiului de analiza a compozitiei deseului menajer in Romania, realizat de Eco-Rom Ambalaje, o persoana din mediul urban colecteaza separat 0,4 kg de deseuri de ambalaje/luna).

In 2014, in municipiu au fost reciclate aproximativ 1.000 de tone de deseuri de ambalaje, de aproximativ doua ori mai mult fata de cantitatea reciclata in 2008, primul an de implementare a sistemului. In prezent, toti cei peste 53.000 de locuitori ai municipiului Zalau au acces la sistemul de separare a deseurilor de ambalaje prin 262 de containere colorate.

Sfantu Gheorghe – performanta in calitate

In municipiul Sfantu Gheorghe, deseurile de ambalaje sunt depuse separat corect in containerele colorate in proportie de peste 99%. Majoritatea locuitorilor au inteles importanta colectarii separate si nu amesteca deseurile reciclabile cu alte tipuri de deseuri. Infrastructura de colectare separata consta in containere colorate aflate in spatii deschise si in zone special amenajate, inchise, la care au acces doar locuitorii arondati. Containerele speciale sunt situate in apropierea locuintelor si au un aspect ingrijit.

In prezent, toti cei 56.094 de locuitori au acces la serviciul de separare a deseurilor de ambalaje prin cele 369 de containere colorate puse la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje si compania de salubritate Tega SA.

Ploiesti – stop furtului de deseuri reciclabile

Municipiul Ploiesti s-a confruntat cu fenomenul de amploare al furtului deseurilor reciclabile din containere si este printre primele orase din tara care au luat masuri de sanctionare a acestuia. Conform legislatiei in vigoare, persoanele care sustrag deseurile din sistemele de colectare sunt pasibile de amenda intre 600 si 1.000 lei, iar deseurile reciclabile furate sunt confiscate. In 2014, in municipiul Ploiesti au fost realizate 57 de sesizari catre Politia Locala privind furtul deseurilor din sistemele de colectare publice si 3.4 tone de deseuri de ambalaje au fost confiscate si reintroduse in circuitul normal de reciclare. In plus, in cadrul Regiei Autonome de Servicii Publice a municipiului, a fost infiintata in anul 2013 o comisie responsabila de colectarea separata, in cadrul careia exista inspectori care verifica saptamanal punctele de colectare, sesiseaza eventualele probleme si identifica solutii pentru rezolvarea lor. Eliminarea furtului a condus la cresterea cantitatilor colectate cu 30% fata de anul precedent.

In prezent, criteriile care stau la baza calitatii sistemului de colectare separata pentru populatie se situeaza, in medie, la nivelul de 90%. Acest lucru inseamna ca toti cei peste 197.000 de ploiesteni au acces la acest serviciu, punctele de colectare separata au un aspect ingrijit si cea mai mare parte a locuitorilor depun separat corect deseurile de ambalaje in containerele colorate. Anul trecut, ploiestenii au colectat separat peste 560 tone de deseuri de ambalaje prin intermediul celor 654 de containere speciale si prin sistemul de colectare separata cu saci, de 17 ori mai mult fata de cantitatea reciclata in primul an de implementare a sistemului, respectiv din 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.