Topirea ghetarilor din Antarctica ar putea creste nivelul apei cu 91 de centimetri

Specialistii spun ca situatia din Antarctica este mult mai dificila decat credeau initial si ca zona in care ghetarii se topesc s-a extins.
topirea ghetarilor
Ghetarii din Antarctica se topesc din ce in ce mai repede, aria s-a extins si pericolul ca nivelul apei sa creasca cu pana la 91 de centimetri este tot mai mare. Acestea au fost concluziile celui mai recent studiu realizat de oamenii de stiinta, potrivit latimes.com

Raportul care incheia monitorizarea zonei intre anii 2007 si 2008 arata ca nu doar in Peninsula se inregistreaza topiri ale ghetarilor, ci si in partea de vest a continentului.

„Datele furnizate de catre sateliti si de catre statiile instalate in Antarctica arata ca zona in care ghetarii se topesc s-a extins.
Publicitate

Acest lucru este neasteptat si cu adevarat ingrijorator”, a spus Colin Summerhayes, director executiv al Scientific Committee on Antarctic Research.

Cel mai mare ghetar din Antarctica, Pine Island Glacier, se deplaseaza cu 40% mai repede decat acum 39 de ani si astfel tot mai multa apa se varsa in ocean, din ce in ce mai repede. Totodata si Smith Glacier, un alt ghetar, se deplaseaza cu 83% mai repede decat in anul 1992.

O alta concluzie a oamenilor de stiinta spune ca, in fiecare an, ghetarii pierd 103 miliarde de tone. Totodata, ei avertizeaza cu privire la acest aspect si spun ca in cazul in care ghetarii din partea de vest a Antarcticii se topesc, nivelul apei creste cu 1,5 metri.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *