Topirea ghetarilor elvetieni impune noi masuri energetice

La inceputul anului, aproape 600 de oameni au pozat dezbracati in fata unui ghetar pentru a atrage atentia asupra fenomenului de incalzire globala. Initiativa apartine organizatiei Greenpeace care a avertizat ca impresionantii ghetari elvetieni vor dipsarea pana in 2080 daca nu se iau masuri. Nivelul ridicat al gazelor cu efect de sera din atmosfera provoaca o retragere a ghetarilor din Alpii Elvetieni cu mai mult de 100 de metri pe an. Prognoza sumbra a disparitiei ghetarilor i-a determinat pe elvetieni sa inceapa lupta impotriva crizei climatice, informeaza WBCSD.

Michael Kaufmann, deputatul director al Biroului Elvetian federal de energie, considera ca problema climatica este constientizata din ce in ce mai mult. „Elvetienii vad cum se topesc ghetarii, vad inundatiile si pot simti schimbarea”, a declarat acesta. De asemenea, guvernul elvetian isi da seama ca a pierdut, in favoarea Germaniei, rolul de lider in domeniul politicilor energetice inovatoare. Elvetia isi propune sa se foloseasca de toate resursele disponibile pentru a-si atinge obiectivele stabilite la Kyoto. Astfel, la inceputul anului viitor va intra in vigoare o lege care vizeaza taxarea carbonului cu exceptia carburantilor auto.

Taxa de 35 franci elvetieni pe tona de CO2 emisa vine la capatul anilor de incercari de a reduce emisiile de dioxid de carbon. Aceasta masura de control a emisiilor este sustinuta si promovata si de fostul vicepresedinte american Al Gore. Mari poluatori ca SUA, Australia si China nu sunt insa dispusi sa implementeze o masura de acest gen. Michael Kauffman considera ca aceste tari gresesc cand considera taxa carbonului ca un impediment pentru dezvoltarea economica. „Societatea va beneficia pe masura ce taxa va forta companiile sa actioneze si banii colectati se vor intoarce la public”, a mai spus acesta. Elvetia va folosi acesti bani pentru serviciile de sanatate.

De asemenea, de la inceputul anului viitor, guvernul elvetian va obliga companiile de electricitate sa cumpere energie regenerabila cum ar fi cea produsa de panourile solare. Acest program, asemanator celor din Germania si Spania, incurajeaza construirea de panouri solare prin reducerea costurilor. Dr. Patrick Hofer-Nose, seful executiv al 3S Swiss Solar Systems, una dintre cele mai mari firme de energie solara din Elvetia, considera aceasta masura un punct de referinta pentru intreaga economie.

Guvernul elvetian spera astfel ca electricitatea produsa din surse energetice regenerabile sa creasca la 10% pana in 2030. Swiss Energy este programul care coordoneaza masurile care privesc eficienta energetica si energia regenerabila. Printre actiuni se numara negocierile cu importatorii de masini pentru a imbunatati consumul de carburanti a automobilelor noi, controlul energiei consumate in gospodarii si campanii nationale de constientizare. Incepand cu 2001, masurile luate de Swiss Energy au redus consumul de energie cu 6% si emisiile de carbon cu 9%.

Citeste articolul Topirea ghetarilor elvetieni impune noi masuri energetice integral in Green Report

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *