Transelectrica: Prea multe parcuri fotovoltaice. Nu vor functiona toate!

0
446
Parc fotovoltaic în locul iazului batal de la Azomure?
Parc fotovoltaic în locul iazului batal de la Azomureş
Transelectrica: Prea multe parcuri fotovoltaice. Nu vor functiona toate!

La numai o zi de la deschiderea santierului pentru realizarea celui mai mare parc fotovoltaic din tara la Targu Carbunesti, Transelectrica vine cu o veste proasta. Prea multe astfel de investitii sunt in curs la nivelul tarii si nu va fi loc pentru toti pe piata. Energia din surse regenerabile este subventionata, deoarece costurile producerii acesteia sunt mari. Subventia ar putea sa scada, avertizeaza Transelectrica. In Gorj se investeste in energie regenerabila in mai multe localitati, printre care Ciuperceni, Catunele, Pestisani, Schela sau Calnic.

Constructia celui mai mare Parc Fotovoltaic din tara a inceput sambata la Targu Carbunesti, investitia ajungand la 46 de milioane de euro. Parcul fotovoltaic va crea circa 80 de locuri de munca pentru gorjeni, potrivit autoritatilor locale. Investitia este realizata de o firma germana, ce a concesionat o suprafata de 52 de hectare. Unitatile de productie a electricitatii din surse regenerabile „sunt prea multe” si nu vor functiona toate, dar „la limita” ar putea elimina de pe piata centralele termice, potrivit companiei de stat Transelectrica. „Nu vor functiona toti pentru ca sunt prea multi, dar in 15 ani va creste consumul sau vor fi puse in functiune investitii noi, capabile sa stocheze energia (centrale cu pompaj, baterii de acumulatoare, etc.), si se vor construi magistrale de retele de transport care vor permite comercializarea unor cantitati mari intre sudul, estul, vestul si nordul continentului, in functie de zona in care bate vantul (va fi o piata unica de energie). Numai daca ai o putere instalata mare poti sa produci energie multa, dar, evident, nu este suficient si mai trebuie si bani pentru alte investitii”, a comunicat Transelectrica, la solicitarea Mediafax.

Energia regenerabila a castigat teren

Agentia pentru Protectia Mediului Gorj a autorizat pana acum mai multe proiecte de investitii in capacitati de productie de energie eoliana, iar altele sunt in curs de avizare. La Schela si Pestisani au aparut investitori interesati de parcuri eoliene, in timp de la Carbunesti, Ciuperceni sau Catunele se fac parcuri fotovoltaice. In 2012, capacitatile de productie a electricitatii care beneficiaza de sistemul de certificate verzi, fiind considerate producatoare de energie regenerabila, cumuleaza o putere instalata totala de 1.919 MW, reprezentand 8,7% din totalul unitatilor la nivel national, de 22.000 MW. Unitatile care primesc in acest an certificate verzi sunt parcuri eoliene de 1.47,5 MW, unitati fotovoltaice de 13 MW, centrale pe biomasa de 38,6 MW si hidrocentrale cu o putere cumulata de 420 MW.

Potrivit datelor Transelectrica, odata cu aparitia tot mai multor centrale eoliene si fotovoltaice este necesara extinderea liniilor electrice de transport, iar „la limita” centralele termice „pot fi eliminate”. „Ar fi de dorit ca echipamentele de stocare (a energiei – n.r.) sa fie cat mai aproape de zonele de productie si atunci volumul de investitii in retele scade. Teoretic, la limita, centralelor termice pot fi eliminate”, potrivit companiei de stat.

Producatorii de energie regenerabila nu vor putea produce „decat in limita in care energia poate fi consumata”, iar pretul certificatelor verzi ar putea chiar sa scada sub limita minima stipulata de legislatie, daca va exista un surplus de capacitati de productie.”Daca va creste energia preluata in sistem, va exista un plus de certificate verzi si le va scadea pretul spre 27 de euro (limita minima stabilita prin lege – n.r.) sau, daca apare o piata neagra, chiar sub pretul minim”, potrivit sursei citate.

PIATĂ

In prezent, cetificatele verzi se tranzactioneaza la pretul maxim permis de lege, de 50 euro pe unitate, din cauza ca oferta este mult mai mica decat cererea. Totodata, producatorii de energie in unitati clasice (pe carbuni, apa, gaze sau pacura) ar putea sa castige mai multi bani, chiar daca vor produce in volum mai putina electricitate, ca urmare a faptului ca vor furniza servicii de sistem.

CAPACITĂTI

In Romania exista unitati de productie a energiei cu o putere instalata total de aproximativ 22.000 MW. Dupa 1990 productia maxima nu a depasit 10.500 MW. Inainte de 1989 erau inregistrate varfuri de consum de 15.000 MW.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.