Translatia gropii de gunoi prin Maramures

0
298
Gropile de gunoi neconforme cu standardele de mediu ale Uniunii Europene trebuie inchise
Gropile de gunoi neconforme cu standardele de mediu ale Uniunii Europene trebuie inchise

MARAMURES. Autoritatilor li se termina optiunile pentru amplasamentele depozitelor ecologice!

In curand, autoritatilor din Maramures li se termina… satele. Umorul este insa negru, pentru ca negasirea unor amplasamente pentru depozitele de deseuri ecologice duce la pierderea unui proiect in valoare de aproape 70 de milioane de euro. Inspaimantati de acesta posibilitate, oficialii Consiliului Judetean au mentionat ca nici o comunitate nu va ramane netestata in tentativa de a o convinge de beneficiile amplasarii depozitelor ecologice de deseuri menajere in satul ei. Problema consta in faptul ca, pana acum, satenii din Ariesul de Padure, Bogdan Voda, Viseu de Jos, Petrova, Giulesti, Calinesti, Rozavlea, Somcuta Mare, Satulung, Recea s-au revoltat impotriva deciziei autoritatilor judetene.

Serie de proteste

Protestele, unele chiar presarate cu violente fizice, s-au soldat cu renuntarea din partea Consiliului Judetean (CJ), care s-a reorientat. Ultima varianta anuntata ca „sigura” de oficialii maramureseni era satul Buzesti din comuna Farcasa. Primarul de acolo, Ioan Stegeran, anuntase ca a dat un acord de principiu si ca investitia in construirea unui depozit ecologic de deseuri menajere care sa deserveasca localitatile din zona de sud a judetului este una extrem de benefica din punct de vedere economic. La scurt timp de la anuntarea „victoriei” de presedintele CJ Maramures, Mircea Man, depozitul si-a schimbat din nou amplasamentul din cauza faptului ca localnicii din Buzesti s-au „rasculat” impotriva autoritatilor locale, care, spun ei, ar fi luat acesta decizie peste capul lor. Totusi, cei din Farcasa nu au renuntat la ideea de a completa veniturile bugetare si, la ultima sedinta de Consiliu Local au decis sa ofere un alt amplasament din comuna, de data aceasta in satul Sarbi.

Primarul Stegeran sustine ca de data acesta localnicii sunt de acord. „320 din cei 370 de localnici cu drept de vot din satul Sarbi si-au dat acordul in scris si am votat noul amplasament in Consiliul Local, cu zece voturi pentru, doua impotriva si o abtinere”, a spus Stegeran, convins ca depozitul ecologic va aduce multe beneficii comunei, inclusiv 50-100 de locuri de munca pentru localnici. „Daca se face la noi in comuna, in urmatorii doi ani vom derula proiecte in valoare de trei milioane de euro”, e convins edilul din Farcasa.

In Maramures, conform proiectului de aproximativ 70 de milioane de euro urmeaza sa fie construite doua depozite ecologice de deseuri menajere, investitii care vor crea 96 de locuri de munca, cate 48 pentru fiecare depozit. Daca nu vor fi construite cele doua depozite, fiecare maramuresean, indiferent de varsta, va trebui sa plateasca Uniunii Europene o amenda de 108 euro, au sustinut autoritatile judetene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.