Trei parcuri eoliene vor fi construite in comuna Dobrovat din Iasi

0
572
Spania se pregăteşte să reducă subvenţiile pentru energia verde
Trei parcuri eoliene vor fi construite in comuna Dobrovat din Iasi

Comisia de Urbanism din cadrul Consiliului Judetean Iasi s-a intrunit luni, 9 aprilie, in sedinta ordinara. Membrii comisiei au dezbatut 14 puncte aflate pe ordinea de zi, dintre care cele mai importante au fost cele 6 proiecte privind infiintarea/extinderea unor parcuri eoliene.

Firma „Semnal Media” a obtinut acordul consilierilor judeteni pentru extinderea proiectului de parc eolian de la Dumesti pe teritoriul comunei invecinate Romanesti, unde urmeaza sa fie fie amenajate 31 de turbine, care vor ocupa o suprafata totala de 172 de hectare. „Semnala Media” a incheiat contracte de superficie cu proprietarii terenurilor agricole pe care va fi construit parcul eolian, precum si cu Consiliul Local Romanesti, deoarece o parte dintre turbine vor fi amplasate pe pasunile comunale. In plus, investitorii vor mai amplasa in parcul de la Dumesti alte 5 turbine eoliene.

De asemenea, firma portugheza „Gamma Wind” a fost avizata de membrii Comisiei Judetene de Urbanism sa amenajeze 3 parcuri eoliene pe teritoriul comunei Dobrovat. Investitorii si-au propus sa amplaseze la Dobrovat 40 de turbine in total.

„Investitia se va derula in intregime pe terenuri private. Firma a incheiat contracte de superficie cu peste 600 dintre cetatenii comunei, care au pus la dispoztie in total 1.200 de hectare. Proprietarii vor putea sa foloseasca in continuare aceste terenuri, in scopuri agricole, dupa amenajarea parcurilor eoliene”, a precizat primarul din Dobrovat, Catalin Martinus.

In plus, portughezii s-au obligat sa amenajeze, pe cheltuiala proprie, 30 de kilometri de drumuri de acces in zona.

Fiecare turbina va genera intre 2-3 Mw fiecare, in functie de intensitatea locala a vantului.

Un alt parc eolian, de mai mica intindere (5 hectare), a fost propus spre avizare de firma „Ducipal Electric” SRL, pe teritoriul comunei Siretel. Consilierii judeteni si-au dat avizul, conditionand insa investitorul sa obtina acordul societatii ACK Pascani, la reteaua careia ar trebui racordate turbinele de la Siretel.

Presedintele comisiei, consilierul PNL Mugur Cozmanciuc, s-a aratat surprins de numarul mare de firme care solicita avize pentru parcuri eoliene si a subliniat ca ar trebui stabilit un set de reguli pentru trierea acestora. „Consider ca fiecare societate care se doreste a fi operator pe aceasta piata ar trebui sa aiba acordul ANRE. De asemenea, ar trebui sa obtina avize de la Transelectrica si Eon privind capacitatea (electrica, n.r.) care va fi descarcata in sistemul energetic national. Fiecare parc eolian ar trebui gestionat de catre un operator/producator de energie autorizat conform legislatiei in vigoare”, a subliniat Cozmanciuc.

In cadrul aceleiasi sedinte, consilierii judeteni au mai aprobat amenajarea unei platforme de depozitare a gunoaielor in comuna Deleni, precum si doua proiecte rezidentiale, unul in localitatea Bratuleni (comuna Miroslava), iar al doilea in satul Dancu (comuna Holboca).

De asemenea, Primaria Municipiului Iasi a obtinut avizul pentru construirea unei cladiri pe un teren de 4.800 mp, in baza Citadin din zona Gradinari.

Pe de alta parte, consilierii au amanat discutarea proiectului propus de Universitatea „Al. I. Cuza”, privind construirea unei cladiri noi, pe o suprafata de 8.800 mp, in apropiere de Corpul B al institutiei. Proiectul a fost amanat din cauza unor lipsuri in documentatie, precum si a faptului ca noua cladire nu este prevazuta cu suficiente locuri de parcare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.