Turbine eoliene made in Romania

0
576

Boomul din sectorul energiei din surse eoliene ii atrage in tara noastra si pe producatorii de subansamble si echipamente. Chinezii si elvetienii promit investitii de zeci de milioane de euro in producerea de componente pentru turbine eoliene, la Buzau si Constanta.

Boomul din sectorul energiei eoliene atrage si primii investitori in componente pentru turbinele care produc electricitate din vant. In judetul Buzau, chinezii de la United Electric vor sa investeasca 50 de milioane de euro pentru o astfel de fabrica, pe platforma parcului industrial din comuna Parscov. Si asta in conditiile in care, potrivit oficialilor companiei, mai multe firme din China au in plan dezvoltarea de parcuri eoliene in Romania de peste 500 de MW.

„De aici apar investitiile auxiliare pentru producerea acestor echipamente. Vrem sa marim parcul industrial de la Parscov si sa investim aici inca 50 de milioane de euro anul viitor”, a declarat Jack Go, managerul United Electric. Compania a investit pana acum circa 200 de milioane de euro in Parscov in mai multe domenii, precum asamblarea de electrocasnice, tigarete, prelucrarea lemnului, constructii si textile.

Elvetienii vin la Constanta

Si elvetienii de la Windex au anuntat in aceasta vara ca vor sa construiasca o fabrica de turbine si palete eoliene in judetul Constanta, investitie care se va ridica la 25 de milioane de euro. Turbinele produse aici vor avea o capacitate cuprinsa intre 225 de kW si 2,5 MW. Potrivit lui Nicolae Simion, directorul diviziei din Romania, constructia fabricii va dura un an, iar unitatea va avea circa 100 de angajati.

Investitii de sapte miliarde de euro

Transelectrica a primit cereri de racordare la retea pentru parcuri eoliene de 31.000 de MW, in conditiile in care potentialul eolian al tarii este de 14.000 de MW. Au fost semnate pana acum contracte de racord pentru capacitati de 3.700 de MW, care se vor dezvolta in urmatorii cinci ani. Acestea vor insemna investitii de aproape sapte miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.