Turbinele care „produc“ fulgere

Turbinele care „produc“ fulgere
Turbinele care „produc“ fulgere

O zi furtunoasa poate fi o mana cereasca pentru un operator al unei centrale eoliene deoarece aceasta produce mai multa energie decat in mod normal. Insa trebuie manevrata atent, deoarece o viteza prea mare poate afecta turbina. Acesta nu este, insa, singurul pericol. Obiectele foarte inalte atrag, de regula, si fulgere, astfel ca sunt lovite. Numai ca s-a constatat ca turbinele eoliene atrag mult mai multe decat alte tipuri de structuri inalte, cum ar fi celulele operatorilor telecom. Oamenii de stiinta s-au intrebat de ce.

Pentru a deslusi ce se intampla, cercetatorii Joan Montanyà si Oscar van der Velde, de la Universitatea Politehnica a Cataloniei, din Barcelona, au instalat o retea de senzori si camere foarte performante intr-o ferma eoliana din Spania. Cei doi au colaborat cu Earle Williams de la Massachusetts Institute of  Technology (MIT) si, in esenta, au creat o harta 3D.
Si asa au capturat in imagini un fenomen foarte rar. Reteaua a descoperit flash-uri periodice de cate trei secunde deasupra turbinelor. Intr-un caz, acestea au durat peste o ora. Acestea erau, de fapt, descarcari foarte slabe de energie care urcau spre nori de fiecare data cand lama aripa turbinei trecea de punctul cel mai inalt.
Cei mai multi dintre noi suntem familiarizati cu doua tipuri de descarcari electrice: fulgerul (nor catre nor) si traznetul (nor catre pamant). Numai ca acum oamenii de stiinta au descoperit un nou tip: de la sol catre nor si iarasi catre sol.
In majoritatea traznetelor, un filament pozitiv se ridica spre cer dinspre obiect, inainte de a atinge o regiune incarcata negativ. Curentul electric coboara ulterior pe traseul „liderului“, loveste obiectul si apoi se scurge in pamant.
Numai ca in cazul fermelor eoliene avem filamente negative care se ridica spre nor intr-o arie incarcata pozitiv. Un astfel de filament se inalta pana la 5 kilometri in atmosfera. Iar acesta este genul de traznet care loveste foarte rau moristile. In acest caz, dupa ce sarcinile negativa si pozitiva interactioneaza in nor, traznetul cade in lateral, lovind la 20-25 kilometri distanta fata de turbina. 
In filmarile surprinse, mai multe turbine isi „inalta“ astfel de filamente spre nor in acelasi timp. Studiul a fost publicat initial in Journal of Geophysical Research: Atmospheres si preluat de Ars Technica.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente