Turism eco in Retezat

0
825
Turism eco în Retezat
Turism eco în Retezat
Turism eco in Retezat
Turism eco in Retezat

Asociatia Rangerilor din Romania a castigat un proiect in valoare de 128.000 de euro, bani cu care va instrui 44 de rangeri angajati ai parcurilor nationale si 15 rangeri voluntari. In plus, proiectul prevede si activitati de dezvoltare eco-turistica, constientizare asupra problemelor cu care se confrunta Parcul National Retezat, dar si schimburi de experienta.

Beneficiarii proiectului sunt chiar membrii Asociatiei Rangerilor din Romania, administratiile si custozii a 22 de arii protejate, artizani, comunitati locale, elevi si profesori din Romania, operatorii turistici, autoritatile locale, dar si turistii! Proiectul, intitulat “Convietuire durabila om – natura in Retezat Nord si zonele limitrofe”, este derulat de Asociatia Rangerilor din Romania in parteneriat cu Administratia Parcului National Retezat si cu Asociatia Rangerilor din Islanda.

“Caini de paza” pentru arealele protejate

Coordonatorul proiectului, Florina Crisan, spune ca ideea accesarii fondurilor oferite prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG Romania, a aparut din cauza unor probleme pe care rangerii hunedoreni le-au observat pe parcursul timpului: degradarea starii mediului, eco-turism slab dezvoltat, dar si o promovare insuficienta. “Obiectivele noastre, in aceste proiecte, sunt sprijinirea dezvoltarii durabile si imbunatatirea starii mediului in ariile protejate din Romania, prin implicarea comunitatii, dar si prin derularea de parteneriate. O protectie crescuta a biodiversitatii, dar si dezvoltarea capacitatilor Asociatiei Rangerilor din Romania (ARR) si transformarea persoanelor interesate in «caini de paza» pentru arealele protejate”, explica Florina Crisan.

Aceasta adauga ca, desi Romania are un patrimoniu natural si o biodiversitate remarcabile, rangerii si biologii observa o deteriorare treptata a starii mediului, chiar si in ariile protejate. Daca ar fi protejate corespunzator, parcurile nationale din Romania ar putea actiona ca niste magneti pentru dezvoltarea durabila, iar acest lucru ar aduce beneficii atat naturii, cat si satelor incluse in ariile protejate sau aflate la limita acestora. “Mentionam aici doar unul dintre numeroasele exemple de succes in zonele cu parcuri nationale: Parcul Bayerischer Wald din Germania (PNBW), parc similar cu PNR ca suprafata si geo-morfologie, dar mult mai sarac in biodiverstiate. Acesta a devenit, dupa infiintarea lui, in 1970, catalizatorul turistic pentru ceea ce era, la acea data, cea mai saraca zona a Germaniei. Acum prosperitatea locuitorilor zonei este de necontestat, iar numarul rangerilor din parcul german este de sapte ori mai mare decat al celor din Retezat! In plus, rangerii germani sunt instruiti periodic si dotati cu tot ce e necesar”, adauga coordonatorul proiectului, Florina Crisan.

Ariile protejate, insuficient sustinute financiar

Rangerii mai spun ca, din pacate, desi Romania este una dintre tarile cu cel mai spectaculos progres in desemnarea de arii protejate din Europa, protectia mediului nu este o prioritate financiara a autoritatilor. La aceasta data, prin implementarea Retelei Natura 2000, potrivit datelor Ministerului Mediului, circa 20 la suta, adica 47.700 de kilometri patrati din suprafata tarii, este protejata prin lege. Rangerii hunedoreni spun ca situatia Retezatului nu este singulara. Exista in jur de 1.400 de arii protejate, dar doar o mica parte dintre acestea au administratori sau custozi. Spre exemplu, 27 de parcuri nationale si naturale, geoparcuri, dar si Rezervatia Biosferei “Delta Dunarii” sunt deservite de un numar insuficient de rangeri angajati. Acestia nu au pregatire de specialitate, fiind nevoie de un program de pregatire specific. De asemenea, facultatile si universitatile nu au sectii de pregatire a rangerilor, lucru pe care incepe sa-l suplineasca cu succes Fundatia Pro Park si ARR, organizatie recunoscuta de Ministerul Mediului ca furnizor de training. In aceste conditii rangerii hunedoreni spun ca ar fi foarte important daca si personalul deja existent si-ar putea dezvolta competentele prin training-uri periodice.

Care sunt problemele Parcului National Retezat

Administratia PNR spune ca parcul national pe care il reprezinta este insuficient exploatat si cunoscut, desi zona este una saraca, iar veniturile obtinute prin practicarea turismului (eco si agro-turism) sunt reduse si distribuite inegal. O alta problema cu care se confrunta Administratia Parcului National Retezat este poluarea cu deseuri a zonei Carnic si, in special, a Vailor Nucsoara-Salas, ceea ce aduce un insemnat prejudiciu de imagine Parcului si comunitatilor riverane, mai ales ca aceasta este una dintre cele mai importante cai de acces in Retezat. Mai mult, lipsa persoanelor instruite sa insoteasca turistii in iesiri de cate o zi in satele dimprejur si lipsa produselor artizanale si a suvenirurilor care sa poata fi cumparate de turisti intregesc lista punctelor slabe ale zonei turistice. In plus, in timpul “Festivalului Narciselor” se produce o intensa degradare a ariei protejate de interes national “Fanatele cu narcise” prin ruperea unui numar foarte mare de flori, calcarea in picioare a plantelor, precum si perturbarea habitatului fluturilor de zi (Papilion machaon, Apatura ilia, Plebejus argus sau Hamearis lucina).

Rangerii din Retezat vor sa-i implice pe locuitorii satelor de la poalele masivului in promovarea si exploatarea corecta a zonei din punct de vedere turistic

“Cand temeperatura scade sub 18 grade Celsius, multi dintre fluturi inceteaza sa zboare si cad paralizati in iarba. De multe ori un loc banal, cum este o faneata, este o adevarata tabara de fluturi. Prin urmare, este esential ca vizitatorii veniti la Festivalul Narciselor sa fie indrumati sa se opreasca la limita poienii, fara a se aventura in mijlocul acesteia. Rangerii APNR nu au competenta sa aplice legea in afara limitelor PNR, dar, in colaborare cu Primaria Salas, scoala si localnicii din zona, instruiti in prealabil ca rangeri voluntari, pot ajuta la diminuarea efectelor negative asupra speciilor si habitatului din Fanatele cu narcise”, explica Claudia Danau, biolog la Administratia Parcului National Retezat.

Instruire pentru rangeri si parteneriate impotriva poluarii

In acest scop, Asociatia Rangerilor va organiza o sesiunie de training intensiv pentru 15 barbati si femei din comunitatea locala, care vor fi instruiti ca rangeri voluntari. O alta actiune vizeaza sesiuni de training pentru 44 de persoane, rangeri si custozi arii protejate. Trainingurile se vor desfasura la Centrul de la Nucsoara, iar aplicatiile practice, in masivul Retezat. In plus, periodic, in special in sezonul turistic, echipe de doua-trei persoane (rangeri si rangeri voluntari) vor participa la actiuni de monitorizare in zonele sensibile din punct de vedere al protectiei mediului: Carnic, Valea Nucsoarei si Salas, fondul cinegetic 58 Marginea si Brazi. La actiune vor participa si sase rangeri din Islanda. Institutiile direct interesate de pastrarea unui mediu curat pe tronsonul Ohaba de sub Piatra – Pietrele – Administratia Parcului Retezat, Primaria Salasu de Sus, cabanele Codrin, Cascada si Lolaia vor constitui grupul de initiativa “Aqua clara”, pentru a impiedica poluarea vailor Nucsoara si Salas, iar un poster sub sloganul “E dreptul tau. Actioneaza!” va fi distribuit de voluntari in toate satele comunei, pentru a-i informa pe cetateni ca au dreptul de a-si spune cuvantul in probleme care-i afecteaza direct. Nu in ultimul rand, proiectul include realizarea unui album de promovare a Parcului National Retezat, bazat pe colaborarea cu National Geografic. 2.000 de exemplare ale acestui album, format A4, cu 150 de pagini color, vor fi ambasadorii Parcului National Retezat in Romania si in lume, iar oferta de materiale promotionale va fi completata de o brosura cu atractiile turistice din zona.

Copiii, invitati sa adopte un rau

Zece echipe formate din doi-trei copii si un adult vor fi inclusi, in cadrul acestui proiect, in programul educativ “Adopta un rau”. Elevi mici de la Scoala din Salas, liceeni, parinti, bunici, cu totii vor fi implicati in protejarea Vaii Salasului. Asta deoarece raul care strabate centrul satului, marginit de salcii plangatoare, ar fi foarte pitoresc si ar mari farmecul zonei, dar fiind poluat cu diverse deseuri, in loc sa ajute, strica aspectul satului. Asfel, organizatorii vor stabili tronsoane de monitorizare, iar fiecare echipa va verifica periodic tronsonul adoptat si va igieniza zona. Actiunea va fi permanenta si, pentru a-i incuraja pe participanti, in 22 martie, de Ziua Apei, cei mai harnici “parinti” ai raului vor fi premiati. O alta actiune inclusa in proiect este marsul “Mai ieftin, mai curat, mai sanatos”, destinat locuitorilor comunei Salasu de Sus. La mars va putea sa participe orice persoana, cu orice fel de mijloc de deplasare care nu foloseste combustibil: biciclete, trotinete, role sau chiar… magarusi!

Tabere pentru copii si rangeri romani in Islanda

Asociatia Rangerilor din Romania va organiza, in cadrul proiectului, si concursul scolar national “Natura si Oameni”, in parteneriat cu Ministerul Educatiei. Competitia a fost, deja, inclusa in programul de activitati extra-curriculare al Ministerului. Concursul cuprinde doua sectiuni: eseu – “De-as fi ranger in Retezat” si grafica “Omul – prieten sau dusman al naturii”.

La concurs vor fi invitati sa participe copii si tineri din toata tara, inclusiv cei din centrele pentru copii cu probleme speciale. Programul “Nature for Children”, o alta componenta a proiectului, include taberele “Junior Ranger”. Acestea vor avea o durata de sapte zile si se vor desfasura la Centrul de vizitare Nucsoara, in 2 serii de cate 12 copii. Participanti vor fi copii, cu varste intre 10 si 14 ani, proveniti din comunitatile locale situate in zonele limitrofe parcului. Programul Prietenii Parcurilor “Friends of Parks” include realizarea de pliante, insigne, pungi inscriptionate, carti postale si tricouri – care se vor distribui publicului larg in cadrul programului “Friends of parks”, in centrele de vizitare si de informare din parc si din comunele Salasu de Sus si Rau de Mori. In cadrul programului “Convietuim cu natura” rangerii APNR si membri ARR vor organiza “lectii pe viu” in natura, pe traseele tematice.
Beneficiari vor fi elevi din toata tara, participanti la taberele “Bocancul albastru” organizate la Carnic de Asociatia “Adeona”. In plus, sase rangeri romani vor participa la un training organizat de Asociatia Rangerilor din Islanda, iar in 31 iulie va fi “Ziua portilor deschise” la centrul de vizitare Nucsoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.