UE a adoptat o noua propunere de contabilizare a emisiilor de gaze cu efect de sera

0
334
Connie Hedegaard, comisarul pentru politici climatice
Connie Hedegaard, comisarul pentru politici climatice

Zilele trecute, Comisia Europeana a facut un prim pas catre integrarea in politica UE privind schimbarile climatice a absorbtiilor gazelor cu efect de sera si a emisiilor acestor gaze din sectorul forestier si agricultura.

A fost adoptata o noua propunere de contabilizare a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Decizia propusa stabileste norme de contabilizare a emisiilor si a absorbtiei de gaze cu efect de sera in sectoarele silvic si agricol, ultimele sectoare importante fara norme comune la nivelul UE.

“Padurile si terenurile agricole acopera mai mult de trei sferturi din teritoriul UE si, in mod natural, detin stocuri mari de carbon, prevenind eliminarea acestuia in atmosfera, fapt care le face importante pentru politica privind schimbarile climatice. Cresterea acestui volum de carbon „captiv” cu doar 0,1 puncte procentuale – de exemplu, prin imbunatatirea gestionarii padurilor sau pajistilor – ar elimina din atmosfera, anual, emisiile de la 100 de milioane de automobile.
Cu toate acestea, pana in prezent, eforturile depuse de agricultorii si de proprietarii de paduri si bunele lor practici care au urmarit retinerea carbonului stocat in paduri si in soluri nu au fost recunoscute sau au fost recunoscute numai partial. Acest fapt s-a datorat problemelor ivite la colectarea unor date fiabile privind carbonul din paduri si din soluri, precum si lipsei unor norme comune privind modul de contabilizare a emisiilor si a absorbtiilor.
In prezent, in urma deciziei Conventiei-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice cu privire la normele revizuite de contabilizare pentru soluri si paduri, decizie adoptata in decembrie 2011, Uniunea Europeana este hotarata sa acopere deficitul de norme comune de contabilizare din cadrul politicii sale privind schimbarile climatice. Acest lucru va oferi noi posibilitati, de pilda, de recompensare a agricultorilor pentru contributia lor in lupta impotriva schimbarilor climatice, in contextul politicii agricole comune”, se arata in comnunicatul Comisiei Europene.
Connie Hedegaard, comisarul pentru politici climatice, a declarat pe marginea acestui subiect urmatoarele< “ceea ce noi propunem astazi sunt norme armonizate de contabilizare a emisiilor pentru paduri si agricultura. Acesta este primul pas in vederea includerii acestor sectoare in eforturile UE de reducere a emisiilor. In Durban toate tarile au convenit asupra unor norme de contabilizare revizuite pentru aceste sectoare.
De aceea, UE prezinta acum aceasta propunere. Propunerea va contribui, de asemenea, la protejarea biodiversitatii si a resurselor de apa, va sprijini dezvoltarea rurala si va incuraja practicarea unei agriculturi care respecta mediul”.
Decizia propusa privind norme armonizate pentru contabilizarea emisiilor de gaze cu efect de sera si a absorbtiilor de emisii de catre paduri si soluri va fi inaintata Parlamentului European si Consiliului in conformitate cu procedura legislativa ordinara. Propunerea este insotita si de obligatia fiecarui stat membru de a adopta planuri de actiune privind modul in care vor intensifica absorbtiile de carbon de catre paduri si soluri si vor reduce emisiile de gaze cu efect de sera in UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.