UE aloca 146 milioane euro in plus pentru proiecte de energie durabila

0
351
Energia verde ?i agricultura atrag peste un miliard de euro fonduri private în Boto?ani
Energia verde şi agricultura atrag peste un miliard de euro fonduri private în Botoşani
Bani pentru energie verde
Bani pentru energie verde

Joi, 11 noiembrie, Parlamentul European a votat mobilizarea a Euro146 milioane din fondurile neangajate in vederea finantarii unor proiecte in materie de economie de energie, eficienta energetica si de energie regenerabila.

Legislatia astfel modificata privind Planul european de redresare energetica va redirectiona fondurile neutilizate catre un nou fond pentru a finanta proiecte precum<*renovarea unor cladiri publice sau private pentru a imbunatati eficienta energetica sau pentru a face trecerea la energia regenerabila> *construirea unor instalatii de incalzire si energie bazate pe energii regenerabile, si integrarea acestora in retele de distributie> *transport public urban curat prin introducerea vehiculelor electrice si pe baza de hidrogen> *infrastructuri locale, precum iluminare stradala eficienta, stocarea energiei electrice sau sisteme inteligente de masurare.
Fondul va ajuta autoritatile locale si regionale la finantarea unor astfel de proiecte, care trebuie sa fie viabile din punct de vedere economic si financiar, asa incat sa refinanteze investitiile in timp util . incepand cu 1 ianuarie 2011, Euro146.34 milioane vor fi disponibile si vor trebui alocate pana la 31 martie 2014.
Contributiile din acest fond pot lua forma unor imprumuturi, garantii sau produse financiare. Pana la 15% din finantare poate fi utilizata pentru asistenta tehnica acordata autoritatilor publice in vederea elaborarii de proiecte. Echilibrul geografic va fi un criteriu important in procesul de selectie a proiectelor.
Planul european de redresare energetica (PERE), care a fost lansat in 2009, isi propune sa stimuleze relansarea economica prin finantarea de proiecte energetice, cum ar fi interconectori transfrontalieri pentru gaze si energie electrica, parcuri eoliene offshore, si proiecte pentru captarea si stocarea carbonului (CSC). in 2010, un total de 3.98 miliarde de euro a fost alocat pentru astfel de proiecte.
Parlamentul European a solicitat includerea eficientei energetice si a energiei regenerabile in PERE atunci cand a fost propus pentru prima oara. Comisia Europeana a promis sa ia in considerare acest lucru intr-o etapa ulterioara, utilizand fondurile necheltuite pana la sfarsitul anului 2010. Regulamentul modificat prevede o baza legala pentru acest lucru, altfel banii vor fi transferati la bugetele nationale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.