UE ar putea autoriza cultivarea unui al doilea soi de porumb modificat genetic

0
407
Pro Agro sus?ine cultivarea porumbului modificat genetic MG 1507 în România; EFSA confim? siguran?a consumului
Pro Agro susţine cultivarea porumbului modificat genetic MG 1507 în România; EFSA confimă siguranţa consumului
UE ar putea autoriza cultivarea unui al doilea soi de porumb modificat genetic
UE ar putea autoriza cultivarea unui al doilea soi de porumb modificat genetic

Uniunea Europeana ar putea autoriza cultivarea in viitorul apropiat a unui al doilea soi de porumb modificat genetic, daca Comisia Europeana si statele membre nu vor ajunge la un acord asupra interzicerii acestui sortiment, transmite joi AFP, citand o sursa europeana.

Curtea de Justitie a UE a condamnat pe 26 septembrie Comisia Europene pentru ‘intarziere nejustificata’ in examinarea unei cereri de autorizare de cultivare a porumbului OMG TCI507, prezentata din 2001 de grupul Pioneer, filiala producatorului american DuPont. OMG TCI507 este un soi rezistent la mai multe ierbicide, al carui ingredient activ este glufosinatul de amoniu, foarte toxic, potrivit ecologistilor.

In prezent, in Europa este cultivat un singur sortiment de porumb modificat genetic – MON810, al producatorului Monsanto. Grupul german BASF a renuntat sa mai produca in UE cartoful modificat genetic denumit Amflora, autorizat din 2010 si care s-a dovedit un esec comercial.

Decizia instantei europene a repus pe masa dosarul TCI507, uitat de 12 ani, si a constrans Comisia Europeana sa reia procedura prin supunerea la vot a acestei cereri de autorizare a cultivarii. Urmatoarea reuniune a ministrilor mediului din UE care vor trebui sa se pronunte in acest dosar este prevazuta pentru 13 decembrie. Pentru a fi admisa sau respinsa cererea este nevoie de majoritate calificata. Daca statele membre nu vor ajunge la un acord, Comisia Europeana va fi obligata sa autorizeze cultura TCI507, cu riscul condamnarii de catre Curtea Europeana de Justitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.