Ucraina a acordat companiei americane Chevron licenta de exploatare pentru resursele de gaze de sist

0
471
Constantin Niţă: Exploatarea resurselor de către străini, doar dacă au parteneri români
Ucraina a acordat companiei americane Chevron licenta de exploatare pentru resursele de gaze de sist
Ucraina a acordat companiei americane Chevron licenta de exploatare pentru resursele de gaze de sist

Directorii Chevron si guvernantii ucraineni au semnat joi un contract pentru exploatarea in parteneriat a resurselor de gaze neconventionale din Oleska, regiune despre care se crede ca este printre cele mai bogate in astfel de zacaminte din Europa.

Filiala ucraineana a companiei americane cu sediul central in San Ramon, California, va extrage gazele prin metoda fracturarii hidraulice alaturi de compania de stat Nadra Oleska. Acordul intre Kiev si Chevron cuprinde licentele de explorare si exploatare si o concesiune pe 50 de ani a mai multor perimetre din Oleska, mai exact in zonele Lvov si Ivano-Frankovsl.

In august, consiliul local din Ivano-Frankovsl a respins propunerea inaintata de guvern, cerand mai multe garantii privind ingrijorarile pe care le aveau legate de procesul de exploatare, in special in privinta impactului ecologic.

Ucraina ocupa locul al treilea in Europa

in functie de resursele de gaze de sist, dupa Polonia si Franta, sustin specialistii.

Acum, americanii s-au angajat sa investeasca in prima faza 350 de milioane de dolari pentru efectuarea forarilor de explorare, urmand ca valoarea totala a investitiilor realizate sa se ridice la 10 miliarde de dolari in urmatorii ani – nivel ce o va plasa la egalitate cu cea mai mare investitie in domeniu realizata pana acum in Europa. Aceasta din urma este tot in Ucraina, dar in partea estica.

Mykola Azarov, premierul ucrainean, a anuntat ca estimeaza ca proiectul din Oleska va crea intre 10.000 si 15.000 de locuri de munca, aducand totodata sume importante la bugetul de stat. Azarov a mai subliniat ca, anual, ar putea fi extrase intre 8 si 10 miliarde de metri cubi de gaze, insa varful de productie va fi atins abia in 2030. Extragerea comerciala nu va incepe mai devreme de 2019.

Contract la indigo precum cel cu Shell

Ucrainenenii vor, de asemenea, sa exploateze gazele de sist din regiunile de est ale tarii, licitatia pentru care a fost castigata de concernul anglo-olandez Royal Dutch Shell, care s-a angajat sa investeasca 10 miliarde de dolari in acest sens. Kievul intentioneaza sa semneze in curand memoradumul pentru crearea coridorului adriatic de gaze, alaturi de Ungaria si Croatia, a anuntat premierul Azarov.

Anuntul privind noul parteneriat intre statul ucrainean si Chevron vine la doar cateva zile de la o intalnire secreta dintre presedintele tarii, Viktor Ianukovici, si omologul sau rus, Vladimir Putin, in care au discutat si despre importurile de gaze naturale ale Ucrainei de la compania rusa Gazprom. Recent, rusii au avertizat Kievul ca nu este la zi cu plata facturilor si ca ar putea cere in avans plata pentru viitoarele livrari de gaze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.