Uniunea Europeana a decis vineri sa inghete, pana in 2020, 900 de milioane de tone de CO2 reprezentand cote de emisii poluante intr-o tentativa de a salva sistemul de tranzactionare a cotelor de emisii de CO2 (ETS), au anuntat presedintia lituaniana a Consiliului UE si comisarul european pentru combaterea schimbarilor climatice, Connie Hedegaard, potrivit France Presse.
Masura a fost aprobata cu majoritate de catre reprezentantii statelor membre UE la Bruxelles. Numai Polonia si Cipru au votat impotriva, potrivit unor surse europene. Ralierea Germaniei si a Spaniei, inca indecise acum o luna asupra oportunitatii unei astfel de masuri de piata, a permis luarea deciziei.
Parlamentul European a aprobat decizia de inghetare a cotelor de CO2 la data de 3 iulie.
‘In cele din urma, bunul simt a prevalat in privinta inghetarii cotelor. Practic un sprijin unanim al statelor pentru un sistem de tranzactionare a cotelor de emisii (ETS) mai solid’, a comentat Connie Hedegaard pe contul sau de pe Twitter.
‘Masura va fi luata o singura data. Aceasta ar trebui sa ajute la readucerea pretului unei tone de CO2 intre 8 si 12 de euro’, a explicat pentru AFP o sursa apropiata dosarului.
Pretul unei tone de CO2 s-a redresat vineri dimineata la 4,88 de euro la anuntul deciziei statelor UE, dar acest pret este in continuare inferior.
‘Nu ne asteptam la o crestere spectaculoasa, ci doar la o stabilizare a pretului’, a mai spus interlocutorul agentiei franceze de presa, indicand ca masura ar trebui sa ajute la salvarea ETS.
Mai multe optiuni raman de examinat, intre care retragerea definitiva a 2 miliarde de tone de CO2 reprezentand cote de emisii ce fac obiectul ETS, desi aceasta solutie provoaca divergente intre statele membre. ‘Ne indreptam catre stabilirea unei cote de rezerva, retragerea de pe piata pentru a evita o acumulare a surplusului si repunerea sa in vanzare in caz de nevoie’, a precizat sursa amintita.
Piata europeana a cotelor de CO2 inregistreaza un excedent de 2 miliarde de tone CO2, un adevarat ‘tezaur’ detinut de cele mai multe companii poluante din UE. Circa 8,5 miliarde de tone de CO2 reprezentand cote de emisii urmeaza sa fie vandute pana in 2020.