UE se indreapta spre indeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor

0
417

Din raportul anual al Comisiei privind progresele inregistrate reiese ca UE si majoritatea statelor membre sunt capabile sa isi respecte angajamentele asumate in cadrul protocolului de la Kyoto in vederea reducerii sau limitarii emisiilor de gaze cu efect de sera.

Cele mai recente estimari ale statelor membre indica faptul ca UE-15 isi va realiza obiectivul de reducere a emisiilor cu 8%, combinand politicile si masurile deja luate, achizitionarea de credite de emisii din proiecte desfasurate in tari terte si activitatile din domeniul silviculturii prin intermediul carora carbonul este absorbit din atmosfera. In prezent, in unele state membre se afla in discutie o serie de masuri suplimentare care ar putea aduce o reducere suplimentara de 3,3%, permitand astfel UE-15 sa isi depaseasca obiectivul de reducere a emisiilor.
Stavros Dimas
Comisarul pentru mediu, Stavros Dimas (foto), a declarat: „Ultimele estimari sunt de bun augur. Ele demonstreaza ca actiunea coordonata la nivel european in vederea realizarii obiectivelor de la Kyoto functioneaza cu adevarat. Sa nu uitam insa ca Kyoto este doar primul pas: acum planeta are nevoie de un nou acord international privind clima, care sa incorporeze reducerile ambitioase ale emisiilor pe care Europa si le-a autoimpus pentru anul 2020 si ulterior. Din acest motiv, masurile suplimentare pe care statele membre UE si le propun trebuie implementate, iar pachetul de masuri propus de Comisiei privind schimbarile climatice si energia trebuie aprobat fara intarziere de Parlamentul European si de Consiliu.”

Angajamentele de la Kyoto

In cadrul protocolului de la Kyoto, cele 15 state care erau membre ale UE la data la care protocolul a fost adoptat (UE-15) si-au luat angajamentul de a isi reduce emisiile colective de gaze cu efect de sera in perioada 2008-2012 cu 8% sub nivelurile dintr-un an de referinta ales (1990 in majoritatea cazurilor). Acest angajament comun a fost tradus in obiective de emisii diferentiate la nivel national pentru fiecare stat membru UE-15, al caror caracter obligatoriu este prevazut de legislatia europeana.
Pentru emisiile din UE-27 nu exista niciun obiectiv comun. Zece din cele douasprezece state membre care au aderat la UE in 2004 si in 2007 si-au luat angajamente individuale in cadrul protocolului, care vizeaza reducerea emisiilor respectivelor state cu 6% sau, dupa caz, cu 8% fata de nivelurile din anul de referinta pana in 2008-2012. Cipru si Malta sunt singurele state care nu au niciun obiectiv de emisii.

Estimari pentru UE-15 si UE-27

Dupa cum s-a anuntat si in luna iunie, in 2006, ultimul an pentru care sunt disponibile date complete, nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera in UE-15 a inregistrat o scadere cu 2,7% fata de nivelurile din anul de referinta. Acest rezultat a contrastat cu nivelul cresterii economice de peste 40% in aceeasi perioada. Pentru UE-27, reducerea emisiilor a atins in 2006 procentul de 10,8% in raport cu nivelurile din anul de referinta.
Raportul Comisiei privind progresele, bazat pe ultimele previziuni ale statelor membre indica faptul ca politicile si masurile existente – cele deja puse in aplicare – ar trebui sa determine, pana in 2010, anul de la jumatatea perioadei 2008-2012, o scadere a emisiilor din UE-15 cu 3,6% fata de nivelurile din anul de referinta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.