UE va face recomandari „minime” in domeniul fracturarii hidraulice

Guvernul Ponta vrea fracturare hidraulica
UE va face recomandari "minime" in domeniul fracturarii hidraulice
UE va face recomandari „minime” in domeniul fracturarii hidraulice

Uniunea Europeana intentioneaza sa faca recomandari „minime” privind folosirea fracturarii hidraulice pentru forajele de petrol si gaze la zacamintele de sist, tehnologie controversata care a adus Statele Unite aproape de independenta energetica, potrivit unui proiect legislativ citat de Bloomberg si preluat de Mediafax.

Cei 28 de membri UE vor fi solicitati sa urmeze noile principii neobligatorii, astfel incat fracturarea hidraulica sa fie facuta in conditii de siguranta si fara confuzii legate de reglementarile contradictorii in domeniul mediului, intre statele membre.

Recomandarile nu vor interfera cu dreptul unei natiuni de a interzice fracturarea hidraulica, precizeaza documentul.
Investitorii si companiile care efectueaza activitati de explorare si-au exprimat temerile ca oportunitatile de a folosi zacamintele de sist ar putea deveni dificil de valorificat, in comparatie cu natiuni precum SUA si Rusia, intrucat tarile europene introduc noi legi.

Propunerea va face parte dintr-un pachet de documente privind politicile viitoare in domeniul energiei si mediului, care vor fi analizate de guvernele comunitare.

Decizia de a folosi legislatia comunitara actuala in domeniul petrolului si gazelor si de a oferi doar recomandari voluntare este o victorie pentru grupurile industriale si guverne ca cele ale Poloniei si Marii Britanii, care efectueaza, in premiera in Europa, foraje la zacaminte de sist.

Este, in schimb, o infrangere pentru organizatii de protectie a mediului, intre care Prietenii Pamantului si Greenpeace, care au dorit reglementari mai stricte la nivelul UE.

UE a anuntat in urma cu mai mult de un an ca dispune de o legislatie adecvata de protectie a mediului, in conditiile in care companii precum Chevron au intensificat operatiunile de explorare a zacamintelor de sist, iar organizatiile ecologice si grupuri ale societatii civile au exercitat presiuni pentru mai multe reguli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *