Ulei pentru cafea

Toppingul analizat este un adaos lichid sau semilichid utilizat pentru imbunatatirea calitatilor senzoriale ale produselor de tip desert sau salate.
topping
Toppingul Adora are un profil nutritional foarte dezechilibrat, fiind practic o emulsie apa-ulei, dar din pacate grasimea vegetala este hidrogenata (tip margarina), nociva pentru sanatate. In conditiile in care margarina (ulei solidificat prin procedee chimice) este pricipalul ingredient al produsului, nu ne putem imagina cine doreste sa isi bea cafeaua cu ulei in ea. De asemenea, toppingul analizat, ca de altfel majoritatea produselor din aceasta categorie, contine si glucide cu absorbtie rapida si index glicemic foarte ridicat (zaharoza), care in timp determina epuizarea functiei pancreatice. Aceasta compozitie imprima produsului si o densitate energetica ridicata (260 kcal), in special datorita grasimilor hidrogenate 24,8 g/100 g, ne atentioneaza prof doc. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Din cauza compozitiei, toppingul Adora nu se incadreaza in prevederile Legii nr. 123/2008 privind alimentele ce pot fi vandute in scoli. Aditivii utilizati scad valoarea biologica a produsului si pot distruge echilibrul organismului. E339 dezechilibreaza balanta calciu-fosfor, impiedicand fixarea calciului in oase si ducand in timp la aparitia osteoporozei. Polisorbatul 80 are potential cancerigen, avand o doza zilnica admisa de -25 mg/kg corp.

Concluzii
Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescentilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor, obezilor, celor cu afectiuni cardiovasculare, cerebro-vasculare, hepatorenale, cancere, bolnavilor de guta, persoanelor cu maladii stomatologice, dermatologice, inclusiv celulita, celor cu osteoporoza, suferinzilor de plamani, cei cu afectiuni ale tractusului digestiv, alergicilor (in special la proteina din lapte), celor cu status proinflamator sistemic si sindrom metabolic.

Ingrediente:
Apa, ulei vegetal hidrogenat, zahar, proteina din lapte, emulsificatori E472b-esterii lactici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi, E435-monostearat de polioxietilena sorbitan (polisorbat 60), E475-esterii poliglicerici ai acizilor grasi, E471-mono si digliceride ale acizilor grasi, E433-monooleat de poliooxietilena sorbitan (polisorbat 80), stabilizatori E339-fosfati de sodiu, E407-caragenan, sare, arome identic naturale, colorant E160a-betacaroten, propelan E942-protoxid de azot. Valori nutritionale pentru 100 g/valoare energetica 1065 Kj/260 kcal, proteine 1,5 g, glucide 7,3 g, grasime 24,8 g.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *