Uleiul vegetal al viitorului

Cercetatorii americani au gasit solutia de a produce un tip de ulei vegetal complet nou, anunta publicatia LiveScience.uleiul vegetal

Revolutionarul ulei este o raritate si combina proprietati care de obicei „nu merg” impreuna: produsul este creat din gliceride acetil si poate fi folosit atat la mancarurile cu nivel scazut de calorii, cat si ca biocombustibil, care ajunge din fabrica direct in rezervorul masinii.

Spre deosebire de celelalte uleiuri vegetale, create din trigliceride, sau lanturi de hidrocarburi conectate la o molecula organica numita glicerol, gliceridele acetil sunt create din lanturi medii de hidrocarburi conectate la acidul acetic, principalul ingredient al otetului. Astfel, lanturile semnificativ mai scurte dau uleiului o consistenta de fluid, nu de melasa, cum au celelalte uleiuri vegetale.

Cercetatorii cunosc inca din anii ’60 potentialul unic al acestui ulei, insa compozitia sa – semintele plantei numita si Euonymus alatus – presupune multe toxine, fapt care a impiedicat intrebuintarea lor.

In prezent, ingineria genetica a permis oamenilor de stiinta sa introduca gene in compozitia uleiului, oferindu-le acestora posibilitatea de a depasi punctul critic al cercetarilor.

„Avem un rezultat foarte bun dupa ce am introdus genele in planta denumita Arabidopsis”, afirma Michael Pollard, cercetator in cadrul Universitatii din Michigan, SUA.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *