Un bec economic s-a spart – Evacuati camera!

0
2002

Un departament al guvernului englez a avertizat:

Becurile economice sunt atat de periculoase incat toata lumea ar trebui sa parasesca camera in cel mult 15 minute daca un bec se sparge si cade pe podea.

Expertii in sanatate au dat semnalul de alarma avertizand ca mercurul din bec este toxic si poate cauza o serie de probleme de sanatate incluzand migrene si ameteli.

Zece persoane dintr-o suta cu probleme ale pielii nu pot sta in apropierea becurilor deoarece ele pot cauza dezvoltarea unor eczeme , a spus un cunoscut dermatolog.

Ministerul Mediului a atras atentia asupra cioburilor provenite de la becurile sparte ca nu trebuie aspirate ci trebuie inlaturate de catre o persoana care poarta manusi de cauciuc pentru a se proteja de mercurul din continutul becului. In completare, trebuie avut grija cu vaporii si praful ce se degaja dupa ce becul s-a sport. Resturile trebuie puse in saci de plastic inchisi pentru a fi depozitati in locuri special amenajate.

Nici unul din aceste avertismente un este trecut pe ambalajul becurilor scose spre vanzare.

Ministerul Mediului a dat cateva cateva recomandari:

Evacuti camera avand grija sa nu calcati pe cioburile imprastiate pe podea;

Nu folositi un aspirador pentru a indeparta mizeria deorece aspiratorul ar putea imprastia picaturilor de mercur in toata casa;

Puneti-va manusi de cauciuc si inlaturati cioburile cu ajutorul unui faras;

Puneti resturile intr-un sac de plastic si sigilati-l;

Nu puneti sacul int-un cos normal casnic ci intr-unul special in care sunt depozitate bateriile care contin deasemenea mercur;

Incercati sa nu inhalati praful de la becul spart.

Conform noilor reglementari, in legatura cu deseurile lasate la intamplare, consiliile locale au obligatia sa le recicleze.

In prezent , ar trebui depozitate in cosuri speciale unde se depoziteaza si bateriile in locuri special amenajate. In viitor Consiliile locale vor trebui sa furnizeze un serviciu de colectare sau sa amenajeze cosuri speciale pentru aceste becuri.

Sunt temeri ca fara un sistem de depozitare corect, mercurul ar putea contamina rezervele de apa.

Golirea unui cos plin cu becuri ar costa cam 650 Lire, ceea ce ar duce la marinea taxelor locale.

Aceste avertizari au aruncat o umbra asupra planurilor de inlaturare a becurilor traditionale. Ministerul spera ca prin folosirea unor astfel de becuri ar putea reduce emisia a cel putin cinci milioane de tone de dioxid de carbon pe an. Aceste becuri ar trebui sa inlocuiasca becurile traditionale cam in patru ani. Totusi persoanele cu probleme de sanatate vor continua sa foloseasca becurile traditionale.Unii se gandesc sa pastreze becurile traditionale si sa continue sa le foloseasca si dupa ce au disparut de pe piata.

Dr. David Spurgeon avertizeaza: Deseurile ce provin de la becurile econoimice ce contin urme de mercur, pot cauza grave probleme daca nu sunt depozitate in locura special amenajate.Avand in vedere faptul ca mercurul este unul din cele mai toxice substante eliberarea acestuia in mediul inconjurator reprezinta o reala problema.

Conform spuselor doctorului dermatolog John Hawk, exista persoane care intampina dificultati in tolerarea acestor tipuri de becuri precum cele fluorescente.

El a spus: „Becurile fluorescente par a avea niste caracteristici care ar ioniza atmosfera din jurul lor”.

„Probabil zece din o suta de persoane din Marea Britanie sunt afectate de aceste becuri”

„Anumite forme de ecseme, unele dintre ele foarte obisnuite, se dezvolta rapid in apropierea acestor becuri fluorescente deci aceste persoane ar trebui sa foloseasca becuri normale incandescente.

Sursa: Daily Mail

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.