Un lant de librarii lanseaza programul „Rabla” pentru carti

De la mijlocul lui iunie, la libraria Dalles din Bucuresti, in schimbul unei carti vechi primesti un cupon de reducere pentru un volum nou. Cartile deja citite, cu paginile lor ciufulite si insemnate de vechii stapani, ajung in bibliotecile scolilor sau la caminele de batranirabla pentru carti

„Donezi carte, ai parte!”, acesta este sloganul sub care va incepe din 15 iunie programul pus la cale de librariile Diverta. Cine se indura sa-si mai dea din cartile citite din biblioteca se alege cu cupon de reducere de 15%, pe care il poate folosi ca sa cumpere un volum nou. Cu o conditie insa: sa-l cumpere din libraria in care a adus un vechi roman, un batran volum de poezii sau o carte de bucate de nadejde care si-a trait traiul la el, pe-un raft. „Un voucher pentru o carte. Cine vrea, poate sa aduca si zece carti, pentru ca va primi la schimb zece vouchere. Dar cupoanele de reducere nu se pot cumula pentru a cumpara o singura carte, fara sa mai dai bani pe ea”, spune Flaviu Pastor, director de marketing si comunicare la Diverta.

„Lumea vrea sa citeasca”

Ideea i-a venit cand a vazut ca in librarii, la rafturile cu reduceri, erau oameni care voiau sa negocieze pretul cartilor deja reduse. „Erau carti zgariate, cu anumite defecte, pe care cumparatorii si le doreau mai ieftine, ceea ce ne-a facut sa credem ca lumea vrea sa citeasca”, continua Flaviu Pastor. Prima librarie in care va fi introdus programul va fi cea de la Dalles, urmand ca acesta sa fie extins la alte trei din Cluj. „E o campanie de vara, pentru a creste piata de carte si a incuraja lectura”, sustine directorul de marketing. Cartile vechi pot fi din orice domeniu si in orice stare. Ce mai e bun de citit va ajunge in bibliotecile scolilor ori la caminele de batran, iar ce nu isi va da obstescul sfarsit la centrele de reciclare.

Schimb de carti de la Londra la Bangkok

Nu este prima data cand cartile umbla in Romania din biblioteca unui cititor intr-a altuia. In cadrul proiectului „Orasul citeste. Lecturi urbane”, initiat de civika.ro, cititori de prin mai toate orasele Romaniei daruiesc carti, care ajung mai apoi la trecatori sau la calatorii din mijloacele de transport in comun. In cutiile puse la British Council, la Carturesti sau in bibliotecile judetene se aduna de fiecare data sute de volume, vechi si noi, literatura, teatru, eseistica, care ajung la necunoscuti. Cele mai multe sunt insa beletristica, a vazut Adrian Ciubotaru, unul dintre initiatorii proiectului „Orasul citeste. Lecturi urbane”. „Oamenilor le place sa daruiasca lucruri. La Bacau a venit cineva cu o plasa intreaga de carti pe care a lasat-o si a plecat foarte repede”, povesteste el. Cartile sunt apoi selectate de voluntari, pentru ca nici un trecator sa n-aiba ghinionul sa se trezeasca in brate cu volumul al doilea din „Operele complete” ale lui Lenin. Selectia finala depinde de criteriile lor: „Am vazut ca eu sunt mai dur in comparatie cu alti colegi ai mei. Daca ii dau cuiva o carte, trebuie ca acea carte sa merite”, spune Adrian Ciubotaru.

In proiectul „Schimb de carti” al bookblog.ro, cititorii vin luna de luna in ceainarii sau cafenele, impreuna cu o carte sau doua de care sunt gata sa se desparta. „Seria de evenimente lunare a inceput acum doi ani si jumatate, fiecare vine cu o carte de acasa si face schimb, e un bun prilej de socializare si in felul asta oamenii pot sa citeasca gratis. Evenimentele au loc in 27 de orase din tara, dar si in strainatate, la Londra, Paris sau Bangkok”, spune Andrei Rosca, de la bookblog.ro. In Bucuresti se schimba cam o suta de carti pe editie, iar in alte orase mari din tara vreo 80-90. Majoritatea aduc carti in stare buna, nimeni nu aduce cu el carti atat de hartanite incat sa nu mai poata fi citite.

„Oamenii se grupeaza, la cate o masa se asaza fanii de SF, la alta cei de literatura spaniola…”, spune Andrei Rosca. Organizatorii tin o evidenta a tuturor cartilor aduse pentru ca, daca cineva isi vrea volumul inapoi, sa stie de unde sa si-l ia.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *