Un nou gaz cu efect de sera, de 4.800 ori mai puternic decat CO2

0
432

Oamenii de stiinta de la MIT and Scipps Institution of Oceanography au anuntat descoperirea unui nou gaz cu efect de sera, extrem de puternic. Fluorura de sulfuril este folosita drept insecticid, dar cercetatorii au aflat ca acest gaz contribuie in mod semnificativ la schimbarile climatice.
insecticid
Fluorura de sulfuril a inceput sa fie folosita ca alternativa la bromura de metil. Un gaz care distrugea ozonul, bromura de metil, este trecut acum in tratatul international asupra substantelor care afecteaza stratul de ozon, Protocolul Montreal.

Noul studiu asupra fluorurii de sulfuril, publicat in revista Journal of Geophysical Research, arata insa ca solutia inlocuitoare este mult mai rea decat problema.

„Analizele noastre arata ca perioada de viata a fluorurii de sulfuril este de 36 de ani, adica de opt ori mai mare decat se credea pana acum, iar oceanul este locul care absoarbe cel mai mult gazul”, a declarat Ron Prinn, co-autor al lucrarii si director al Center for Global Change Science de la MIT.

O noua intelegere a duratei de viata a gazelor, combinata cu studiile de absorbtie a infrarosiilor, indica faptul ca fluorura de sulfuril este de 4.800 de ori mai puternica decat dioxidul de carbon.

In acest moment, in atmosfera exista 1.5 parti la trilion de fluorura de sulfuril. Aceasta este o cantitate foarte mica. De exemplu, dioxidul de carbon a atins 387 de parti la milion si metanul 1.745 de parti la trilion. Nu sunt motive de bucurie insa, intrucat cantitatea de fluorura de sulfuril din atmosfera creste cu 5% in fiecare an.

Oamenii de stiinta spera ca descoperirea puterii acestui gaz inainte sa devina un standard industrial va permite suficient timp pentru ca industria insecticidelor sa dezvolte inlocuitori mai putin periculosi.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.