Un parc eolian de 1.200 MW made in China se va construi la malul marii

Un parc eolian de 1.200 MW made in China se va construi la malul marii

Un parc eolian de 1.200 MW made in China se va construi la malul marii

Firma Sinovel Wind Group Ltd. China, al doilea producator mondial de turbine eoliene, si consortiul C-Tech S.R.L. si Rokura S.R.L. s-au asociat pentru realizarea de capacitati energetice eoliene in regiunea Dobrogea, potrivit Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Capacitatea instalata totala a obiectivului va fi de 1.200 MW, lucrarile de executie se vor desfasura in intervalul 2012-2016, partenerul chinez urmand sa asigure echipamente si servicii.

Potrivit ministerului, acordul de cooperare strategica intre cele doua parti a fost semnat in China, cu ocazia vizitei in aceasta tara efectuata de catre ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, in perioada 27-29 mai, la invitatia Ministerului Comertului din aceasta tara. Cele doua firme romanesti C-Tech S.R.L. si Rokura S.R.L. formeaza, impreuna cu NEK Umwelttechnik AG, compania eoliana Dobrogea S.R.L. care, la randul sau, asociata cu Iberdrola Renovables, implementeaza un proiect eolian cu o putere totala de 1.500 MW, in comuna Mihai Viteazu, din judetul Constanta. La Mihai Viteazu urmeaza sa fie construite 40 de generatoare de cate 2 MW. Puterea totala a acestui complex eolian va genera suficienta energie in Romania pentru a furniza electricitate unui numar de aproape un milion de gospodarii, evitand, totodata, emisia de 1,25 milioane de tone de bioxid de carbon in fiecare an.

Potrivit Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana, sectorul eolian are, in prezent, un potential de investitii de peste cinci miliarde de euro pana in 2013. In total vor fi instalati 3.000 MW si vor fi create peste 6.000 de noi locuri de munca. Guvernul a aprobat, la sfarsitul anului trecut, o ordonanta de urgenta care majoreaza subventiile acordate producatorilor de energie regenerabila. Pana acum, toti primeau cate un certificat verde pentru fiecare MWh de energie livrat in retea. Prin noua legislatie, producatorii de energie primesc mai multe certificate, in functie de tehnologia folosita.

Investitorii in sectorul eolian vor beneficia de doua certificate verzi pana in 2017, dupa care vor primi un astfel de document pentru un MW. Pretul unui certificat este intre 27 si 55 de euro. Cei mai importanti beneficiari ai certificatelor verzi sunt din judetul Constanta unde, de altfel, se deruleaza si cele mai mari investitii in energia regenerabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *