Valorificarea energiei solare – un model de afaceri mai ecologic

Investi?ie de peste 20 mil. dolari în parcuri solare
Valorificarea energiei solare - un model de afaceri mai ecologic
Valorificarea energiei solare – un model de afaceri mai ecologic

Proiect sustinut din fonduri acordate de catre Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014, in cadrul domeniului de finantare Inovare in Industria Verde Romania.

In actualul context economic, dificil si marcat de imprevizibilitate, reducerea costurilor si flexibilitatea productiei reprezinta un deziderat tot mai greu de atins daca nu se apeleaza la inovatie si programe de finantare. Astazi, notiunea de “dezvoltarea sustenabila”, pe langa componenta economica, include si responsabilitati sociale si de protejare a mediului.

Asa cum este definita de Comisia Mondiala Pentru Mediu si Dezvoltare, in raportul „Viitorul Nostru Comun”, dezvoltarea durabila „urmareste satisfacerea nevoilor prezentului fara a compromite posibilitatile generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi”, si este o responsabilitate a fiecarui cetatean si a fiecarei organizatii.

Preocupata de concilierea progresului economico-social cu pastrarea echilibrului natural, Insta Electric S.A. Focsani, prin Presedintele Consiliului sau de Administratie, domnul Daniel Hauri, anunta lansarea proiectului „Valorificarea energiei solare – un model de afaceri mai ecologic”, finantat de Norway Grants prin “Green Industry Innovation Program”, in cadrul mecanismului financiar 2009-2014.

Insta Electric S.A. Focsani este un producator local cu traditie in realizarea si dezvoltarea de echipamente electrice de joasa tensiune. Gamele de produse dezvoltate inglobeaza echipamente profesionale cat si echipamente destinate utilizarii casnice precum prize, intrerupatoare, adaptoare si prelungitoare. Calitatea si diversitatea produselor realizate ne confera competitivitate.

EEA Grants (granturile SEE) si Norway Grants (granturile norvegiene) reprezinta contributia statelor non membre UE Islanda, Liechtenstein si Norvegia pentru reducerea decalajelor economice si sociale si consolidarea relatiilor bilaterale cu 16 state membre ale UE din Europa Centrala si de Sud.

Proiectul „Valorificarea energiei solare – un model de afaceri mai ecologic” inglobeaza, pe langa componenta economico-financiara, responsabilitatea sociala si reducerea impactului fata de mediu.

Implementarea acestui proiect va permite ca o parte din energia utilizata in procesele de management si productie sa provina din surse de energie regenerabila, energia solara. Principalele beneficii economico-financiare ale proiectului sunt reducerea costurilor cu energia electrica de pana la 62%, obtinerea de venituri suplimentare din vanzarea certificatelor verzi care vor conduce la reducerea vulnerabilitatii companiei in fata factorilor externi si consolidarea relatiilor cu partenerii de afaceri prin promovarea unui model de afaceri responsabil si de succes.

Din punct de vedere al impactului asupra mediului, implementarea proiectului va implica reducerea emisiilor de CO2 cu aproximativ 150 Kg/an. Componenta proiectului privind responsabilitatea sociala cuprinde o serie de linii directoare etice fundamentale menite sa asigure local cresterea gradului de cunoastere a problemelor de mediu si constientizarea publicului asupra beneficiilor eficientizarii si reducerii consumului de energie.

Din punct de vedere tehnic, proiectul prevede montarea de panouri fotovoltaice pe acoperisul fabricii, insumand o suprafata de 3800 m2, cu o putere instalata de 0.441 MW, ce va genera o productie de aproximativ 455 MWh/an, acoperind in proportie de 100% necesarul de energie electrica al companiei.

De asemenea, se va realiza o reabilitare atat a acoperisului cat si a halelor de productie, cu scopul de a realiza o mai buna hidro si termoizolatie, oferind astfel nu doar o reducere suplimentara a costurilor de incalzire si a consumurilor de combustibili fosili, ci si un mediu de lucru mai prietenos si confortabil pentru angajatii nostri.

Termenul de finalizare a implementarii proiectului si dare in folosinta a sistemului fotovoltaic este Noiembrie 2015.

Insta Electric, cu suportul si contributia Norway Grants, propune asadar colaboratorilor si clientilor sai un model de afaceri si un asortiment de produse mai ecologice si mai economice, construite in mod inovativ in jurul conceptului de management de ecologizare a proceselor de productie, promovand o noua gama „verde” de aparataj electric de instalatii dezvoltata, produsa si distribuita in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *