Verbund: Nu este un mediu prielnic pentru a discuta posibilitati de investitii in energia regenerabila

0
716
Chinezii de la Goldwind vor furniza 20 de turbine eoliene de 50
Chinezii de la Goldwind vor furniza 20 de turbine eoliene de 50
Verbund: Nu este un mediu prielnic pentru a discuta posibilitati de investitii in energia regenerabila

Ovidiu Pop, directorul general al Verbund Romania, filiala locala a celei mai mari companii energetice din Austria care are un buget de 340 mil. euro pentru piata locala pana in 2016 pentru regenerabile, spune ca sunt necesare si proiecte in energia clasica pentru un sistem energetic sigur, dar ca deocam data nu este un mediu prielnic pentru investitii. Pop, care a lucrat o buna perioada de timp in companii energetice de stat, isi bazeaza afirmatiile pe faptul ca marile proiecte energetice locale sufera intarzieri majore, un exemplu in acest sens fiind hidrocentala Tarnita-Lapustesti, mediul politic insta bil fiind un alt lucru care limiteaza apetitul investitorilor.

„Din pacate, in acest moment nu este un mediu prielnic de a discuta posibilitati de investitii. Trebuie sa existe o continuitate, profesionalism in acest domeniu. Trebuie sa avem si partea de (energie – n.r.) clasica, unitati de pompaj, ter mo centrale cu pornire ra pida astfel incat siguranta siste mului sa nu fie pusa niciodata in pericol”, a afirmat Pop, prezent la un seminar pe tema ener giilor regenerabile.

Preocuparea lui Pop vine in con textul in care chiar eolienele pe care compania sa le dezvolta au nevoie pentru a functiona de unitati mari care sa echilibreze sis temul, in contextul in care ener gia produsa de vant este una puternic fluctuanta. In acest moment Verbund a finalizat 100 MW din parcul eolian Casimcea I din judetul Tulcea. Un alt proiect de 100 MW se afla in constructie, finalizarea lu cra rilor fiind preconizata pentru anul viitor. Potrivit celor mai re cen te informatii comunicate de Verbund, pana in 2016 un total de aproximativ 340 mil. euro a fost pus deoparte pentru proiec tele eoliene din Romania. In afara insa de aceste pro iec te, strategia Verbund de dezvoltare pe plan local va de pind e in buna masura de modul in care se va misca si piata locala.

„Colegii de la Hidroelectrica sunt in aceasta perioada intr-o situatie mai delicata, nu si-au fixat inca strategia privind investitiile. (…) In momentul in care Hidroelectrica va decide si compania Verbund isi va revizui pozitia privind investitiile din Romania. Deocamdata, ce este cert este ca Verbund isi doreste sa finalizeze aceasta investitie in parcuri eoliene”, a continuat Pop. El a adaugat ca Verbund ar putea construi alt parc, de aproape 60 MW, dar inca nu a luat decizia, asteptand sa vada cum evolueaza situatia economica si politica in Romania. Proiectele de parcuri eoliene au atras in ultimii ani interesul investitorilor romani si mai ales straini datorita sprijinului acordat de autoritati unor astfel de proiecte prin sistemul certificatelor verzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.