Verde pentru toti: Pana anul viitor, un oradean ar trebui sa poata ajunge in 5 minute de acasa ori de la munca intr-un parc

0
545
Verde pentru toţi: Până anul viitor, un orădean ar trebui să poată ajunge în 5 minute de acasă ori de la muncă într-un parc
Verde pentru toti: Pana anul viitor, un oradean ar trebui sa poata ajunge in 5 minute de acasa ori de la munca intr-un parc
Verde pentru toti: Pana anul viitor, un oradean ar trebui sa poata ajunge in 5 minute de acasa ori de la munca intr-un parc

Capitala verde a Romaniei anul trecut, Oradea pare ca vrea sa-si reconfirme titlul. Primarul Ilie Bolojan s-a declarat dornic sa asigure fiecarui oradean un parc in apropierea casei ori a locului de munca, prezentand planul unei asa-numite retele verzi de spatii pentru relaxare.

Potrivit acestuia, in urbe ar urma sa inceapa amenajarea a peste 20 de hectare de noi zone verzi, astfel incat din orice zona rezidentiala a orasului un cetatean sa ajunga in cel mult 5 minute intr-un parc.

Prioritate

Edilul sef al Oradiei a anuntat ca – pe langa proiectele europene, dezvoltarea economica, imbunatatirea termoficarii si a serviciilor publice – una dintre prioritatile municipalitatii pentru acest an o reprezinta parcurile orasului. In consecinta, Ilie Bolojan a propus crearea unei retele verzi a orasului: „Vrem sa realizam o retea de parcuri, locuri de joaca si terenuri de sport legate intre ele prin accesuri pietonale si piste de biciclete”.

In prezent, fara spatiile dintre blocuri, Oradea are 129,2 hectare de zone verzi, iar primarul vrea sa mai creeze alte 24,1 hectare. Nu toate proiectele sunt noi, ba chiar la unele dintre ele lucrarile au si inceput. De pilda, unul din parcurile cuprinse in reteaua verde este Salca, aflat in cartierul Nufarul, in vecinatatea Petei. Dupa un proiect din 2012, lucrarile au demarat aici in aprilie anul trecut, sub promisiunea unei finantari de la Administratia Fondului de Mediu. Cum banii de la Bucuresti n-au mai venit, Primaria a preluat proiectul in intregime.

Salca x 2

Intins pe 3,4 hectare, parcul va avea 10.800 de plante, intre care 178 arbori, 285 arbusti, 460 trandafiri si 210 bambusi. Atractia principala va fi un lac artificial, cel mai mare din oras, strabatut de un ponton, si un labirint verde, dupa modelul celor din curtile castelelor austriece. In prezent, muncitorii Constructorul Salard si Gardener au terminat de trasat aleile si de nivelat si insamantat terenul, urmand sa planteze arborii, arbustii si florile, si sa monteze mobilierul.

Inainte ca parcul Salca sa fie la dispozitia oradenilor, peste drum de el va incepe un nou santier. Terenul vecin, de 3,7 hectare, spre Lotus Center, va fi transformat tot intr-un parc mare, al carui proiect urmeaza sa fie definitivat. Pe langa cele doua parcuri Salca, primarul Bolojan mai vrea un parc nou pentru locuitorii din Nufarul si Cantemir pe locul paraului intubat Adona, zona verde ce urmeaza sa fie intinsa pe 0,86 hectare.

Banii nostri si ai altora

Reteaua verde a Oradiei va cuprinde si doua parcuri pe strada Octavian Goga, de aproape 4 hectare, unul de jumatate de hectar pe strada Onestilor (pe o parte din terenul fostei fabrici Sinteza) si unul de aproape 3,8 hectare de-a lungul strazii Barcaului. Aceasta strada va avea si o pista pentru biciclisti, dintr-un capat in celalalt, pana la intersectia cu pista transfrontaliera ce va intra in oras prin partea de vest.

Alte doua parcuri, unul de 1,53 hectare si celalalt de 0,7 hectare, vor fi amenajate pe strada Ion Bogdan, unde in prezent nu exista niciun spatiu verde. Toate aceste parcuri sunt, deocamdata, in faza de idee, urmand ca proiectele propriu-zise sa fie realizate cat de curand.

Din reteaua verde va face parte si Dealul Ciuperca, gandita ca o adevarata gradina botanica in aer liber, ce va fi amenajata cu fonduri europene, executia lucrarilor fiind deja scoasa la licitatie.

Pentru copii

Pe langa parcurile mari, in Oradea vor aparea in acest an si 10 noi mini-parculete dedicate copiilor. Primaria pregateste licitatia pentru amenajarea si dotarea acestor locuri noi de joaca pe diferite amplasamente in care, in prezent, nu exista asemenea spatii, cum sunt, de pilda, strazile Teiului, Fagarasului, Louis Pasteur, Piata Bucuresti si Henri Coanda. Pana in vara, aceste zone vor fi amenajate cu diverse aparate, asa ca micutii se vor putea bucura de ele.

Daca proiectul retelei verzi va decurge bine, pana anul viitor oradenii, indiferent de varsta, ar trebui sa beneficieze si de parcurile noi si mari. Numai sa iasa socoteala si in targ, pe teren, precum cea din birouri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.