Viata la ferma, in varianta ecologica suta la suta

Ferma Topa, din judetul Mures, este printre putinele unde nu se folosesc produse chimice. Sotii Dan si Tincuta Cismas vand lapte si branza bio, dar si gem din petale de trandafir, din care a gustat chiar si Printul Charles, intr-una din vizitele sale in Romania.viata la ferma

Produsele bio nu mai sunt o raritate in Romania. Problema este ca exista foarte multi fermieri care se lauda cu produse biologice, insa putini sunt cei nu folosesc deloc substante chimice in procesul tehnologic.

Una dintre fermele 100% bio este si cea administrata de sotii Dan si Tincuta Cismas, din satul Topa, aflat la opt kilometri de Sighisoara. Ferma a fost infiintata in anul 2005 de o fundatie din Germania. La inceput, a fost administrata de neamtul Wolfgang Raddatz, dar in primavara lui 2009 contractul de administrare al acestuia a expirat.

O investitie de 300.000 de lei

De la inceputul lunii aprilie 2009, ferma a fost preluata de familia Cismas, prin inchiriere si arendare, pe o perioada de sase ani. Cei doi trebuie sa cotiezeze in cei sase ani 5% din profitul lunar celor de la fundatie. Dan este mecanic de profesie, sotia bucatareasa si, ambii au fost, in urma cu trei ani, muncitori in ferma. Acum sunt administratorii fermei care se intinde pe o suprafata de peste 31 hectare, pe care sunt cultivate legume, zarzavaturi si ceaiuri. In cadrul fermei din Topa, cei doi mureseni produc alimente traditionale dupa metode biodinamice. Totul suta la suta ecologic.

Cele mai vandute produse sunt laptele si branza de vaca. Pretul unui litru de lapte este de 2 lei, in timp ce branza este vanduta de cei doi mureseni cu 12-20 de lei. Cele 10 vaci ale sotilor Cismas le aduc un venit zilnic de pana la 3.000 de lei, prin vanzarea a 140 de litri de lapte. Cam 60% din productia de lapte este transformata in produse lactate vandute in magazine bio-ecologice din Sighisoara, Cluj si Sibiu. Restul laptelui este vandut „din usa in usa” localnicilor din Topa, dar si celor din Sighisoara.

De fapt, orasul medieval reprezinta principala piata de desfacere a fermei, pentru ca numai 10% din produsele realizate la ferma sunt vandute pe alte piete, cum ar fi la targurile si expozitiile. Sotii Cismas mai fac si miere de rapita bio si gem din petale de trandafir. Din aceasta delicatesa a gustat chiar si Printul Charles, intr-una din vizitele sale in Romania. Investitia initiala la ferma din Topa se ridica la o valoare de 250.000 de lei. Cu terenurile si utilajele de productie, valoarea fermei ajunge la 300.000 de lei.

Dan Cismas spune ca ferma de la Topa a fost infiintata in scopuri didactice si mai putin ca o afacere care sa genereze profituri. „Initial, aceasta ferma a fost didactica, inainte sa o preluam noi. Multi elevi proveneau insa din familii dezorganizate si veneau mai mult pentru bursa care li se acorda si nu prea munceau”, spune administratorul fermei. Noii administratori au infiintat si o intreprindere individuala, sotia fiind „seful cel mare”. Asta pentru ca ea are diplomele si atestarile necesare in domeniul agroturismului si al gastronomiei.

Trandafirii, cea mai importanta cultura a fermei

La ferma cresc si plante medicinale, precum galbenelele, menta, lamaita si salvia, dar cea mai importanta cultura este cea de trandafiri „Rosa Damascena”, adusi din Bulgaria. Aceasta se intinde pe un hectar si-a fost infiintata in urma cu trei ani. Plantele medicinale sunt depozitate intr-un uscator special amenajat.

Din toamna si pana acum, cei doi mureseni au vandut aproximativ 300 de borcane de gem, in valoare de 3.000 de lei. Plantele medicinale le vand cu 100 de lei pe kilogram, reusind pana acum sa comercializeze aproximativ 60 de kilograme.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *