Victoria20.20, proiectul care demonstreaza ca orasele mici din Romania au un viitor

Victoria20.20, proiectul care demonstreaza ca orasele mici din Romania au un viitor

La inceputul lunii aprilie, Siemens demara concursul adresat studentilor, Victoria20.20, in care propunea gasirea unor solutii de regenerare urbana pentru orasele de tip mono-industrial din Romania. Aceste orase, asa cum arata un studiu recent, sunt marcate de grave probleme sociale si economice, cu sanse de 50% sa se confrunte cu o criza de supravietuire in urmatorii 30 de ani.

„Victoria20.20 a fost un prilej foarte bun pentru a testa o serie de ipoteze cu privire la dezvoltarea oraselor din Romania: cum se pot aplica principiile sustenabile de dezvoltare urbana in Romania, modul in care tehnologiile verzi pot contribui la stimularea economiei, toate acestea plecand de la cazul unui oras real din Romania, Victoria”, a declarat Cristian Secosan, Director General al Siemens Romania.

Desi centrat pe cazul orasului Victoria, din judetul Brasov, Victoria20.20 a luat amploare nationala, pe masura ce studenti de la facultati cu profil tehnic de peste tot din tara au aflat de acest concurs. Etapa preselectiilor, desfasurata in perioada 1 aprilie – 08 iunie, a atras 28 de inscrieri, insumand 126 de studenti. In aceasta etapa, sarcina lor a fost aceea de a-si gasi echipa potrivita si de a propune o idee pentru imbunatatirea conditiilor de trai in orasul Victoria, cu ajutorul tehnologiilor sustenabile.

Proiectul s-a facut simtit si in Victoria chiar de la inceput, cand studentii au inceput sa sune la primarie pentru a afla cat mai multe despre oras si chiar sa se deplaseze acolo, pentru a vorbi cu localnicii si pentru a cunoaste zona. Mai mult decat atat, vestea concursului i-a determinat pe profesorii de la Facultatea de Geografie din Oradea, specializarea Planificare Teritoriala, sa ceara organizarea stagiului de practica in Victoria, astfel incat sa ii ajute pe studenti sa se inscrie la concurs.

La sfarsitul lunii aprilie, au fost selectate cinci echipe finaliste, care au elaborat un proiect complex de dezvoltare urbana a orasului Victoria. Fiecare echipa a beneficiat de indrumarea unui mentor din cadrul Siemens, iar recent, finalistii si-au prezentat ideile in fata unui juriu format din experti Siemens, specialisti in dezvoltare urbana si membri ai societatii civile. Proiectele castigatoare au fost premiate cu sumele de 2000 de EUR, locul 1 si cate 500 de EUR, locurile 2 si 3.

Poate cea mai importanta concluzie a concursului a fost aceea ca, in ciuda unor estimari prea pesimiste, solutii pentru aceste orase exista. Proiectele castigatoare din cadrul Victoria 20.20 contin sugestii foarte bune pentru zona privata, idei de investitii pe termen lung si moduri de valorizare a potentialului zonal”, este de parere Cristian Secosan, Director General al Siemens Romania. „Dintre ideile care ne-au atras atentia se numara masurile de dezvoltare a acvaculturii, dezvoltarea cicloturismului, crearea unui complex – muzeu al comunismului sau trenul turistic „Victoras” pentru muntii Fagaras, dupa modelul Mocanitei”, a continuat acesta.


Locul 1 – Echipa Seekers

Echipa castigatoare, formata din patru studenti de la Facultatea de Telecomunicatii din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti si un student al Facultatii de Economie, din cadrul ASE, a prezentat un proiect complex, cu solutii ce au vizat imbunatatiri in mai multe sectoare. Printre ideile propuse de ei se numara dezvoltarea sectorului agricol, prin amplasarea unor sere de legume, dupa modelul unor tari ca Olanda sau Israel si dezvoltarea acvaculturii, valorificand existenta raurilor cu debit mic din zona.

„Prin proiectul Victoria 20.20, Siemens ne- a oferit ocazia de a intra in contact cu o problema reala si actuala si a incercat sa ne stimuleze in directia unor solutii nu doar fezabile, ci si inovatoare”, este parerea celor de la echipa Seekers. „Motivatia noastra de a participa la Victoria 20.20 a fost sansa de a ne folosi cunostintele si ideile pentru a face o schimbare in mai bine. Desi rezultatele nu se pot vedea imediat, transmise prin generatia noastra, stim ca efectele acestui proiect vor produce pe termen lung schimbarea dorita”.

Locul 2 – Echipa Eco Planning

Formata din cinci studenti ai Facultatii de Geografie din Oradea, specializarea Planificare Teritoriala, echipa Eco Planning a impresionat juriul prin creativitatea propunerilor. Crearea unui muzeu al comunismului si valorificarea istoriei locului, dar si stimularea cicloturismului in zona sunt cateva dintre propunerile lor.

Locul 3 – Amprenta Viitorului

Amprenta Viitorului este a doua echipa cu studenti de la Facultatea de Geografie din Oradea, specializarea Planificare Teritoriala. Idelile lor includ transformarea Victoria intr-un pol national al sportului, dupa modelul unor orase europene ca Göteborg, Dunaujvaros, Leverkusen si exploatarea caii ferate industriale si prelungirea acesteia pe Valea Vistei, pentru aducerea unui tren „Victoras”, singurul tren din tara care se va aventura prin muntii Fagaras.

Concursul a putut fi urmarit pe www.siemens.ro/victoria2020 si pe pagina de Facebook www.facebook.com/victoria2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *