KLM lanseaza zboruri comerciale alimentate cu biocombustibil, intre Amsterdam si Paris

KLM lanseaza zboruri comerciale alimentate cu biocombustibil, intre Amsterdam si Paris

KLM Royal Dutch Airlines face un pas important in directia dezvoltarii unei aviatii sustenabile. In luna septembrie KLM va lansa mai mult de 200 de zboruri operate pe biokerosen, intre Amsterdam si Paris.

“KLM demonstreaza inca o data angajamentul sau pentru incurajarea dezvoltarii biokerosenului”, a declarat Camiel Eurlings, managing director in cadrul companiei. “In noiembrie 2009 noi am demonstrat ca este tehnic posibil ca avioanele sa zboare cu biokerosen. Acum, la un an si jumatate dupa primul nostru zbor demonstrativ cu aeronava Camelina, se da startul unei noi etape in intreaga lume, si anume aceea a certificarii. In curand vor fi acordate autorizatiile necesare pentru ca aeronavele comerciale sa opereze cu biocombustibil. Sunt mandru sa anunt ca in luna septembrie KLM va face acest pas important”.

Zborurile vor fi operate cu biocombustibil obtinut din ulei alimentar reciclat. KLM este deschisa utilizarii unei diversitati de materii prime, cu conditia ca acestea sa raspunda anumitor criterii de sustenabilitate, inclusiv cele privind emisiile de CO2 si impactul asupra biodiversitatii. Toti biocombustibilii utilizati de KLM trebuie sa aiba toate caracteristicile tehnice exacte ca si kerosenul traditional si trebuie sa nu implice nicio modificare a propulsoarelor sau infrastructurii aeronavelor.

Combustibilul este produs de catre Dynamic Fuels si este furnizat de SkyNRG, consortiul lansat de KLM, North Sea Group si Spring Associates in 2009. SkyNRG este implicata activ in dezvoltarea unui lant sustenabil de productie a biocarburantilor pentru aviatie. Sustenabilitatea kerosenului alternativ depinde de o multitudine de factori si este evaluata in fiecare caz in parte. Pentru a putea lua o decizie viitoare corecta in acest domeniu, SkyNRG are drept consultant un Consiliu de Sustenabilitate independent, ce include filiala olandeza a World Wide Fund for Nature (WWF), Solidaridad, precum si Institutul Copernicus al Universitatii din Utrecht. Astfel, o recomandare favorabila din partea acestui Consiliu joaca un rol important pentru KLM.

KLM sustine, de asemenea, punctul de vedere publicat in cadrul Raportului pe Energie al WWF, ce arata ca biocombustibilii produsi din biomasa sunt singura solutie viabila pentru inlocuirea combustibililor fosili in domenii precum cel al aviatiei. Eurlings: “Calea catre ponderea de 100% a energiei sustenabile este plina de provocari. Costurile cu biocombustibilii trebuie sa scada semnificativ si permanent. Acest lucru poate fi realizat prin inovare, cooperare si un cadru legal potrivit, care sa stimuleze utilizarea biocombustibililor in aviatie, insa avand mereu sub vizor pastrarea unei competitii corecte. Avem nevoie sa evoluam impreuna catre utilizarea continua a combustibililor sustenabili”.

KLM si-a afirmat angajamentul pentru dezvoltarea biocombustibililor sustenabili inca din 2007. Air France KLM este de asemenea un lider al industriei in privinta eficientei consumului de carburant. Air France KLM a detinut titlul de lider al industriei in ceea ce priveste indicele Dow Jones al Sustenabilitatii, timp de sase ani consecutiv.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,331FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente