Vin din struguri eco – „Lumea Noua” ia cu asalt piata mondiala

Sustenabilitatea si responsabilitatea sociala sunt tot mai importante pe piata vinurilor din struguri ecologici. Tarile din sudul Europei Occidentale, care domina vanzarile, trebuie sa faca fata ofensivei Africii de Sud, Argentinei sau a Californiei, care isi dezvolta puternic productia bio.
vin din struguri eco
Cele mai importante tari producatoare de vin, Italia, Franta si Spania, domina piata si in ceea ce priveste licoarea din struguri ecologici. Dar vinurile din struguri bio din asa-numita Lume Noua au inceput sa atraga un numar tot mai mare de cumparatori la nivel mondial.
Cererea de vin din struguri ecologici produs in sistemul de Comert Echitabil (Fair Trade) creste, iar principalii furnizori sunt Africa de Sud si Argentina. Si California si Australia sunt in curs de dezvoltare, cu o rata pozitiva, in timp ce vinul din struguri eco din Noua Zeelanda se bucura de vanzari bune, in special in regiunile vorbitoare de limba engleza. Numai Chile a pierdut oarecum ritmul, comparativ cu anii trecuti.
Daca ar fi sa aruncam o privire mai atenta asupra trendului in diverse tari din Lumea Noua, in Chile si Argentina, fiecare cu aproximativ 2.000 de hectare, aproape 2% din suprafetele viticole sunt controlate din punct de vedere al respectarii rigorilor bio. In Chile, desi numeroase facilitati viticole sunt inca in faza de conversie, cei mai importanti producatori de vin din tara au fost cuprinsi de febra bio. Spre deosebire de Chile, in Argentina se inmultesc producatorii bio mici.

OFENSIVA CALIFORNIEI
In Statele Unite, mai precis in California, are loc o revolutie bio in viticultura. In prezent, peste 4.000 de hectare sau, altfel spus, aproape 2% din suprefetele cultivate cu vita-de-vie din California sunt exploatate si conduse potrivit rigorilor bio. Si suprafetele cresc in continuare cu o rata importanta. Un numar tot mai mare de podgorii californiene se concentreaza pe utilizarea energiei solare, turbinelor eoliene si a materialelor de constructie ecologice. In plus, acestea se „doteaza” adesea cu oi, capre sau gaini pentru a-si asigura ingrasaminte prietenoase cu mediul si a preveni cresterea buruienilor. „Pentru viticultorii din California, o abordare responsabila a naturii este un autoangajament, si nu doar un instrument de marketing. In acest sens, domeniile viticole precum Fetzer si Bonterra, Parducci, primul cultivator de vita-de-vie care opereaza pe o baza de CO2 neutru in SUA, si Quivira, cu abordarea sa bio-dinamica, isi urmeaza de multi ani filozofiile lor complet independent de moda bio”, a declarat Christine Berthold, de la Oficiul German al Institutului Vinului din California, citata de un comunicat emis de organizatorii celui mai mare targ bio din lume, BioFach Nuremberg. Pe langa energia verde, viticultorii organici californieni sunt atenti si la emisiile de dioxid de carbon. In cooperare cu asociatiile viticultorilor din Australia, Noua Zeelanda si Africa de Sud, Institutul Vinului din California a dezvoltat un Protocol de contabilizare a gazelor cu efect de sera care permite fiecarui viticultor din lume sa calculeze „amprenta ecologica” a plantatiilor lor.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *