Vladimir Putin are o inflluenta aproape decisiva asupra productiei de petrol

Vladimir Putin are o inflluenta aproape decisiva asupra productiei de petrol

Expertii americani au elaborat ratingul pe anul 2012 al celor mai mari companii petroliere din lume , unde Gazprom ocupa pozitia secunda, dupa gigantul saudit Saudi Aramco. Autorii listei ajung la concluzia ca o inflluenta aproape decisiva asupra productiei de petrol este exercitata de presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Clasamentul elaborat de specialistii americani ai revistei Forbes cuprinde 25 de mari companii, primul loc fiind ocupat de grupul saudit Saudi Aramco, a carei productie se cifreaza la 12,5 milioane de barili pe zi. Venitul zilnic al companiei trece de 1 miliard de dolari. „Arabia Saudita a fost intotdeauna lider la productia de titei, incalcand cotele OPEC cu regularitate. Ea incearca acum sa inlocuiasca petrolul iranian, care nu mai ajunge in Europa din cauza sanctiunilor internationale. Arabia Saudita a extras mereu mai mult decat ceilalti si are cele mai importante rezerve de aur negru”, au comentat expertii.

Treapta a doua a revenit Gazprom, care produce zilnic 9,7 milioane barili echivalent de petrol. Profitul companiei ruse este mai modest, de numai 40 de miliarde de dolari pe an. „Gazprom a atins punctul culminant al productiei de gaze naturale si de petrol. Pentru mentinerea acestui ritm, este nevoie de investitii in noi exploatari. Dar nu este momentul, avand in vedere nervozitatea si incertitudinea economica a marilor consumatori: Europa nu-si revine, SUA la fel, China ba incetineste, ba accelereaza”, au estimat specialistii.

Interesant este ca pozitia a treia a revenit companiei National Iranian Oil, cu 6,4 milioane de barili de petrol pe zi. Iranul a fost obligat sa-si reduca productia, dar tara dispune de uriase rezerve de titei si gaze naturale. Pentru a ocoli embargoul, Turcia si India au platit cu aur pentru petrolul iranian.

Locul patru a fost acordat companiei americane ExxonMobil, care realizeaza zilnic 5,3 milioane de barili. Intreprinderea a degajat un profit de 40 miliarde dolari, putin avand in vedere ca Exon vinde carburanti de 400 miliarde de dolari. Banii astfel dobanditi sunt folosit insa pentru realizarea proiectelor de deschidere a unor noi zacaminte.

Cu 4,4 milioane de barili pe zi, PetroChina ocupa randul cu numarul patru. Societatea chineza de stat are cea mai mare capitalizare dintre toate companiile publice ale tarii. In primele 10 companii se regasesc, de asemenea, grupul British Petroleum, cu 4,1 milioane de barili de titei pe zi, compania olandeza Shell sau cea mexicana Permex.

Alcatuind acest clasament, autorii studiului au ajuns la concluzia ca presedintele Rusiei, Vladimir Putin detine un control major asupra productiei mondiale de petrol. „Putin isi exercita influenta prin intermediul societatilor publice Gazprom si Rosneft (locul 15, cu 2,6 milioane de barili pe zi)”, scriu expertii Forbes. In opinia lor, „Putin foloseste Gazprom ca instrument politic pentru a influenta in Europa occidentala. In ceea ce priveste Rosneft, pentru a-si consolida controlul asupra intreprinderii, Putin a numit unul dintre oamenii lui de incredere, Igor Sechin, in functia de vicepresedinte”.

Putin, continua Forbes, influenteaza, de asemenea, asupra companiei Lukoil, o entitate privata, creata de Vagit Alekperov, fost viceministru sovietic. El continua sa conduca aceasta intreprindere si detine 20% din actiunile ei, valorand aproximativ 13,5 miliarde de dolari. Putin, scrie mai departe Forbes, incearca sa atraga in Rusia numerosi giganti ai petrolului. Shell are o lunga istorie de colaborare cu Gazprom pentru dezvoltarea zacamantului Sahalin. Anul acesta, Exxon a infiintat cu Rosneft o intreprindere mixta in vederea exploatarii zacamintelor arctice, precum si a celor de gaze alternative din Siberia. Exxon a anuntat ca, in caz de succes, aceste proiecte pot necesita investitii de 500 miliarde de dolari in urmatorii 20 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *