Vrei sa ai o inima sanatoasa? Renunta la consumul de carne!

Vrei sa ai o inima sanatoasa? Renunta la consumul de carne!

Vrei sa ai o inima sanatoasa? Renunta la consumul de carne!
Vrei sa ai o inima sanatoasa? Renunta la consumul de carne!
O dieta vegetariana poate reduce riscul de afectiuni cardiace cu pana la 32%, arata un studiu britanic publicat in „American Journal of Clinical Nutrition”.

Cercetatorii au studiat peste 44.500 de voluntari de-a lungul a 11 ani, in medie, si au descoperit ca vegetarienii prezentau un risc mult mai scazut de a suferi de probleme cardiace.

In grupa de varsta 50-70 de ani, 6,8% dintre persoanele care consumau carne sau peste au fost spitalizate sau au decedat din cauza afectiunilor cardiace, procentul in randul vegetarienilor fiind de doar 4,6%.

„Credem ca diferenta observata se datoreaza faptului ca vegetarienii au un nivel al colesterolului mai scazut si o tensiune arteriala mai mica”, a explicat Francesca Crowe, un cercetator de la Universitatea Oxford si totodata coordonatoarea studiului.

O treime din participantii la studiu erau vegetarieni. Cercetarea, intitulata European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC), este cel mai mare studiu de acest tip realizat in Marea Britanie.

Afectiunile cardiace reprezinta cea mai importanta cauza a decesului in tarile dezvoltate, in Marea Britanie inregistrandu-se anual 65.000 de victime. Dintre voluntarii participanti la studiu, 1.235 de persoane au dezvoltat afectiuni cardiace, dintre care 169 au decedat.

„Rezultatele cercetarii arata ca dieta joaca un rol important in prevenirea afectiunilor cardiace”, a comentat Crowe.

De asemenea, cercetatorii au descoperit ca vegetarienii participanti la studiu prezentau un risc mai mic de a dezvolta diabet. Totodata, un indicator cheie, greutatea impartita la inaltime, era mai scazut in randul vegetarienilor fata de restul participantilor la studiu.

Rezultatele luau in calcul alti factori care ar fi putut influenta rezultatele, printre care varsta participantilor, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizica, nivelul educational si venitul.

Nouazeci si sapte la suta dintre participanti erau caucazieni, a declarat Crowe, insa nu s-au inregistrat rezultate diferite intre grupurile etnice.

„Nu exista vreun motiv pentru care sa credem ca rezultatele nu se aplica in randul vegetarienilor din alte populatii”, a explicat cercetatoarea.

Crowe a mai mentionat ca alte studii au aratat ca vegetarienii prezinta un risc mai mic de a suferi de afectiuni ale colonului si de cataracta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *