In fiecare an, in perioada 16-22 septembrie, in Europa se sarbatoreste „Saptamana mobilitatii europene”, care culmineaza la 22 septembrie, cu Ziua europeana fara masini.
Peste 200 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene vor folosi, maine, mijloacele de transport alternativ, pentru a atrage atentia factorilor de decizie asupra poluarii si incalzirii globale.
Prin marcarea Zilei europene fara masini se doreste promovarea utilizarii mijloacelor de transport in comun nepoluante si care respecta principii de protectia mediului. Mersul pe jos, cu bicicleta, cu mijloacele de transport in comun sau mersul ‘in asociere’ (mai multe persoane intr-o singura masina), toate acestea duc la descongestionarea traficului urban, la reducerea poluarii si prin urmare la orase curate si conservarea resurselor naturale.
Acest tip de manifestare a fost lansat in 2000 de catre Comisarul european Margot Wallstrom si are ca model evenimentul intitulat „O zi in oras fara masina” organizat in Franta in 1998.
Statisticile efectuate arata ca gazele de esapament sunt principala sursa de poluare a marilor orase, care afecteaza dramatic sanatatea oamenilor si contribuie semnificativ la efectul incalzirii globale. In lume, peste un miliard de oameni inspira aer foarte poluat, in special cu monoxid de carbon si dioxid de sulf, gaze rezultate din procesele industriale. Motoarele in functiune emit dioxid si monoxid de carbon, oxizi de azot, dioxid de sulf, hidrocarburi, benzen, metan si aldehide.
Sursa: TVR