La initiativa WWF, pe 23 mai parcurile nationale, naturale si geoparcurile din cinci tari traversate de lantul Muntilor Carpati vor sarbatori pentru prima oara Ziua parcurilor din Carpati.
WWF desfasoara zilele acestea o campanie regionala de informare a publicului larg asupra importantei parcurilor din Carpati, dar si asupra problemelor cu care acestea se confrunta. Campania se desfasoara, concomitent, in Romania, Cehia, Slovacia, Serbia si Ucraina.
De ce o zi a parcurilor din Carpati
Un motiv ar fi ca 80% din resursele de apa potabila ale Romaniei provin din Carpati, care sunt spatiul vital pentru 300.000 de hectare de paduri virgine si pentru jumatate din populatia de carnivore mari a Europei.
Romania este cea mai bogata tara din Uniunea Europeana, la capitolul „natura salbatica”. Cu Delta Dunarii, rezervatie a biosferei, cu cele mai intinse suprafete de paduri, cu cele 28 de parcuri naturale si nationale, Romania are o „mostenire” naturala deloc de neglijat. Este „zestrea” pe care tara noastra a adus-o Uniunii Europene, in momentul aderarii din 2007.
Desi sunt sursa atator resurse si beneficii, parcurile nationale din Muntii Carpati sunt prea putin apreciate si valorificate. Statutul de protectie de care acestea se bucura „pe hartie” este impresionant, insa in practica el este aproape inexistent. Ariile naturale protejate nu sunt coordonate la nivel national, drept urmare parcurile nationale si naturale se confrunta cu nenumarate probleme.
Problema neacordarii compensatiilor pentru proprietarii de terenuri, devenita foarte grava in Parcul Natural Muntii Maramuresului, a investitiilor in infrastructura de schi, care ameninta zone din interiorul Parcului Natural Apuseni sau constructiilor ilegale care nu tin cont de peisaj si de elementele naturale sunt doar cateva dintre cele mai grave pericole pentru supravietuirea parcurilor din Carpati si a ariilor protejate din Romania, in general.
Sursa: Evenimentul Zilei