Circa 800.000 de hectare de teren sunt afectate de seceta in Moldova

Circa 800.000 de hectare de teren sunt afectate de seceta in Moldova

Fermierii din intreaga Moldova isi cuantifica pierderile provocate de seceta * iar proportiile catastrofei sunt aproape inimaginabile * in jur de 800.000 de hectare de teren ar fi fost afectate de lipsa precipitatiilor, potrivit datelor centralizate de Directiile de Agricultura din judetele din regiunea de Nord-Est a tarii

Moldova s-a transformat intr-un urias desert, dupa ce in vara aceasta ploile s-au incapatanat sa cada. Nu a mai plouat asa cum ar fi trebuit inca din luna mai, lucru care a facut ca uscaciunea sa ajunga la un nivel alarmant. Solul nu mai are apa pana la o adancime de circa un metru, ceea ce face ca si araturile de toamna sa fie puse in pericol, dincolo de compromiterea productiei din acest an.

Numai in judetul Iasi, din cele 240.000 de hectare de teren arabil, 144.000 au fost calamitate in diferite proportii pornind de la 30%. Din aceasta suprafata parjolita doar 28.000 de hectare sunt asigurate. Arse total sunt aproape 1.200 de ha, iar 143.090 sunt calamitate in proportie de peste 30%. „In cea mai mare parte, totul este parjolit. Noi avem sistem de irigatii, dar acesta nu poate compensa decat partial lipsa precipitatiilor, iar impotriva secetei nu te asigura nimeni”, spune Vasile Lungu, directorul societatii Astra Trifesti. Domnia sa se arata ingrijorat si de modul in care vor decurge lucrarile de toamna, avand in vedere ca alocuri uscaciune ajunge si la un metru adancime.

Graul, cultura cea mai afectata la Vaslui

Nici judetul Vaslui nu sta mai bine, pentru ca acolo aproape jumatate din suprafata arabila a fost compromisa de lipsa ploilor. Din suprafata totala cultivata de 272.000 de hectare, 118.000 a fost declarata de fermieri ca fiind afectata de seceta. Graul este de departe cultura care a suferit cel mai mult, peste 48.670 ha afectate cu grau fiind calamitata in proportie de minim 60%. In acelasi timp, din cauza secetei, la nivelul judetului Vaslui, peste 27.870 ha insamantate cu porumb au un grad de calamitare de minim 80%, in cazul culturilor de floarea-soarelui, 24.433 ha au fost afectate in proportie de 60%, iar alte culturi, infiintate pe suprafete mai mici, au suferit pierderi importante din cauza secetei.

Seceta a uscat 8.000 de hectare cu porumb, la Neamt

Temperaturile ridicate din ultima perioada si lipsa precipitatiilor au afectat serios si culturile agricole din judetul Neamt. Peste 22.000 de hectare au fost declarate afectate in proportii de peste 30%. In procent mare au fost afectate culturile de cartof, cele mai multe suprafete fiind in gospodariile populatiei. „Cartoful este foarte afectat, dar aceasta cultura se gaseste la Neamt doar in suprafete mici la populatie. In mod evident aproape 8.000 de ha din aceasta cultura sunt afectate”, a precizat Liviu Bumbu, director la Directia pentru Agricultura Neamt.Fermierii bacauani ale caror culturi au fost compromise din cauza secetei prelungite din acest an sunt asteptati la sediul Agentiei de Interventii si Plati in Agricultura (APIA) pentru depunerea solicitarilor de despagubire. Potrivit unei situatii realizate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, in judetul Bacau au fost afectate de seceta peste53.400 de hectare de culturi, cele mai afectate fiind cele de porumb, grau sau floarea soarelui.

Pierderi pe toata linia la Suceava

Bucovina n-a fost nici ea ferita de cea mai grea seceta din ultimele decenii. Potrivit unui raport dat publicitatii de Prefectura suceveana, seceta a distrus 300.000 de hectare de teren in judet. Culturi agricole si livezi au fost distruse de seceta prelungita de la nivelul judetului, estimarile fiind ca productia se va reduce la jumatate in acest an. De asemenea, la Botosani, aproape 160.000 ha de culturi agricole, au fost afectate de seceta prelungita din aceasta vara. Potrivit declaratiilor prefectului Adrian Constantinescu, evaluarea a fost facuta de reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Botosani, pe baza consultarii producatorilor agricoli si a estimarilor partiale pe zone de cultura. „Valoarea pagubelor nu este calculata, ci au fost calculate doar pagubele pe suprafete si pe culturi. Urmeaza a fi calculat si prejudiciul, insa urmeaza sa fie stabilit si modul de interventie a statului in acest caz”, a afirmat prefectul Adrian Constantinescu. (Grupaj coordonat de Diana Mihalcea)

Sprijin de 100 lei/ha, pentru maxim 10 hectare

Sprijinul financiar reprezentand ajutorul de minimis pentru fermierii afectati de seceta va fi de 100 lei pe hectar si se va acorda pentru suprafete de maxim 10 hectare de culturi agricole, iar banii vor fi primiti intr-o singura transa, incepand cu 15 noiembrie. „Solicitantii de sprijin financiar sunt eligibili in cadrul schemei de ajutor de minimis daca sunt inregistrati in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cereri unice de plata pe suprafata pentru anul 2012 si solicita autoritatii competente acordarea de sprijin financiar. Cuantumul sprijinului financiar reprezentand ajutor de minimis este de 100 lei/ha si se acorda pentru suprafete de minim un hectar si maxim 10 hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploatatie”, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern. Sprijinul financiar se acorda pentru fiecare beneficiar intr-o singura transa, incepand cu data de 15 noiembrie.

Nu scapam de seceta

Seceta se va mentine pe intreg teritoriul agricol al Romaniei, in intervalul 28 august – 3 septembrie 2012, cele mai afectate fiind sudul, sud-estul si vestul tarii, potrivit unei informari ANM. „In aceste conditii, seceta pedologica cu diferite grade de intensitate, respectiv extrema, puternica si moderata, se va mentine la scara intregului teritoriu agricol, zonele cele mai afectate fiind sudul, sud-estul si vestul tarii”, se arata in informarea ANM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *