Conferinta Nationala „Instalatii pentru constructii si economia de energie”

Conferinta Nationala "Instalatii pentru constructii si economia de energie"

In perioada 7-8 iulie s-a desfasurat la Iasi editia a XXI-a Conferintei nationale cu participare internationala „Instalatii pentru constructii si economia de energie”.
Problema energiei este deja una dintre cele mai acute „probleme globale” cu care se confrunta contemporaneitatea. Solutionarea acesteia presupune o abordare realista a resurselor energetice si este conditionata de unitatea de interese a tuturor factorilor de decizie si de actiune. Organismele responsabile stabilesc politici si strategii de dezvoltare pe termen scurt, mediu si lung, menite sa ofere o astfel de solutionare responsabila.

Directiile de interventie sunt in continua schimbare si adaptare la caracteristicile momentului si locului. Este cazul si directivei europene privind eficacitatea energetica a cladirilor si instalatiilor aferente – EPBD, promovata in 2002 si revizuita in 2010, directiva in care se propune o politica energetica extrem de ambitioasa: reducerea cu 20% din emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2020 si a unei economii de energie de 20% pana in 2020, simultan cu schimbarea solutiilor de procurare a energiei pentru acestea din surse regenerabile. Cladirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie si 36% din emisiile de CO2 din UE.

Ne aflam deci in prezent intr-o faza de tranzitie spre sursele alternative de energie si menirea noastra este de a oferi solutii noi. Acestea sunt premisele care au stat la baza organizarii celei de-a XXI-a editii a Conferintei.

Din tematica evenimentului mentionam:
– Necesitatea revizuirii metologiilor de calcul a performantei energetice a instalatiilor de apa calda menajera si a certificatului energetic pentru cladiri;
– Sisteme integrate de valorificare a surselor de energie regenerabila si recuperabila;
– Paleotehnica in perioada istorica caracterizata dominant si de globalizare;
– „CRYO-HY” – un nou laborator de cercetare romanesc ce vine in sprijinirea tehnologiilor energetice;
– Sisteme ecologice de canalizare;
– Casa pasiva – consumuri energetice si confort termic – aplicarea programelor de calcul DOSET-PEC si WABI;
– Solutii de pompare antiincendiu de la Grundfos si EuP 2013. Noua legislatie pentru pompe de circulatie eficiente energetic. Pompe pentru sisteme de instalatii eficiente energetic;
– Informatii privind activitatea auditorilor energetici din Romania. 2006-aprilie 2011.

Evenimentul a fost organizat de catre Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania – Filiala Moldova, Facultatea de Constructii si Instalatii a Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” Iasi – Catedra de Instalatii pentru Constructii, Academia de Stiinte Tehnice – Filiala Iasi, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania – Filiala Iasi, impreuna cu Compania de Constructii si Instalatii SC DAS SRL din Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *