Romania, penalizata de CE pentru ca nu a transpus directivele pe energie

Resursele de energie primar?, în sc?dere cu 12,2% în primele opt luni
Romania, penalizata de CE pentru ca nu a transpus directivele pe energie
Romania, penalizata de CE pentru ca nu a transpus directivele pe energie

Comisia Europeana a anuntat ieri ca va trimite Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene
Penalitatile zilnice propuse de Comisie sunt de  60.457 euro, Curtea urmand sa se pronunte insa asupra cuantumului zilnic al acestora

Comisia Europeana a anuntat ieri ca va trimite Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei. „Pana in prezent, Romania a transpus doar partial directivele in domeniile energiei electrice si gazelor naturale, desi statele membre ar fi trebuit deja sa transpuna integral aceste directive pana la 3 martie 2011”, a anuntat autoritatea.
Romania a adoptat deja o parte substantiala din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrica si gazele naturale, insa au ramas dispozitii care nu au fost inca transpuse in legislatia nationala.
Concret, este vorba despre unele dispozitii care se refera la protectia consumatorilor si la anumite indatoriri ale autoritatilor de reglementare in domeniul energiei. Asigurarea unui nivel corespunzator de protectie pentru consumatorii de energie, precum si stipularea unor sarcini precise pentru autoritatile de reglementare in domeniul energiei sunt prioritare pentru Comisie.
„Pentru fiecare directiva transpusa partial, Comisia propune o penalitate zilnica de 30.228,48 euro (fiind vorba despre doua directive, suma va fi de 60.457 euro – n. red.). Nivelul acestei penalitati este stabilit tinand cont de durata si de gravitatea incalcarii. In cazul in care Curtea emite o hotarare care confirma incalcarea, penalitatea zilnica trebuie platita de la data hotararii pana la finalizarea transpunerii. Curtea va decide valoarea finala a penalitatilor zilnice”, a informat Comisia Europeana.

Scrisorile de punere in intarziere au fost emise inca din septembrie 2011

In septembrie 2011, Comisia a trimis Romaniei scrisori de punere in intarziere cu privire la transpunerea celor doua directive, care au fost urmate de avize motivate, emise in februarie 2012. In pofida acestor demersuri, nu s-a realizat inca transpunerea integrala a directivelor.
In cursul anului 2012 si la inceputul anului 2013, Bulgaria, Slovenia, Polonia, Estonia, Finlanda si Marea Britanie au fost trimise in fata Curtii pentru transpunerea incompleta a directivelor privind piata interna a energiei. „In prezent, Comisia analizeaza de asemenea situatia altor state membre carora li s-au transmis avize motivate pentru transpunere incompleta”, a informat ieri CE.
In februarie 2011, sefii de stat si de Guvern din UE au declarat ca se impune finalizarea pietei interne a energiei pana in 2014. Pentru ca acest obiectiv sa fie atins, este esentiala transpunerea prompta si completa in dreptul intern a legislatiei UE privind piata unica a gazelor naturale si a energiei electrice. Cel de-al treilea pachet legislativ privind piata interna a energiei cuprinde dispozitii-cheie pentru buna functionare a pietelor de energie, inclusiv norme noi privind separarea retelelor, norme vizand consolidarea independentei si a competentelor autoritatilor nationale de reglementare si norme pentru imbunatatirea functionarii pietelor cu amanuntul in beneficiul consumatorilor.
Directivele in cauza din cel de-al treilea pachet legislativ pentru piata interna a energiei sunt Directiva privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale (2009/73/CE) si Directiva privind normele comune pentru piata interna a energiei electrice (2009/72/CE).

„Piata interna este vitala pentru a gasi solutii la provocarile energetice si climatice ale Europei si pentru a asigura aprovizionarea populatiei si intreprinderilor cu energie la preturi accesibile. Intarzierile in implementarea normelor UE referitoare la piata interna a energiei afecteaza toti jucatorii de pe aceasta piata si de aceea nu sunt acceptabile” (Günther Oettinger, comisarul european pentru energie)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *