Exploatarea de gaze de sist amana schimbarea strategica spre utilizarea energiei regenerabile

Gaze de sist: Riscuri scazute pentru sanatatea oamenilor, cu o singura conditie
Exploatarea de gaze de sist amana schimbarea strategica spre utilizarea energiei regenerabile

In cadrul unei analize a ciclului de viata (ACV), o analiza minutioasa costuri/beneficii ar putea fi un instrument de evaluare a beneficiilor globale pentru societate si cetatenii sai. Intr-un mediu in care schimbarile climatice si trecerea la un sistem energetic durabil reprezinta prioritati principale si in care participarea publicului la nivel regional si local se consolideaza, interesele nationale legate de activitatile miniere si interesele regionale si locale, precum si ale comunitatilor in cauza, trebuie reevaluate.

O conditie a acestei evaluari ar trebui sa fie obligativitatea analizei ciclului de viata pentru proiectele noi, inclusiv o analiza a impactului asupra mediului. Doar o analiza completa a costurilor si a beneficiilor permite o evaluare corecta a pertinentei diferitelor proiecte si a justificarii acestora.
Tehnologia fracturarii hidraulice are un impact de mediu notabil in Statele Unite si prezinta un risc ridicat in caz de utilizare incorecta si, chiar atunci cand este aplicata corect, poate sa prezinte un risc ridicat de daune aduse mediului si de pericole pentru sanatatea umana.
Durabilitatea este esentiala pentru generatiile viitoare, se pune deci intrebarea daca ar trebui permisa injectarea de substante chimice periculoase in subsol sau daca ar trebui interzisa pe motivul ca o astfel de practica risca sa restranga sau sa impiedice orice utilizare viitoare a stratului contaminat (de exemplu, in scopuri geotermlce), iar efectele sale pe termen lung nu au fost studiate. In zonele active de extractie a gazului de sist, pe flecare metru patrat sunt Injectati aproximativ 0,1-0,5 litri de produse chimice.

Ar fi necesar sa existe o abordare uniforma, care sa se aplice la nivelul UE27, pe baza careia autoritatile responsabile sa efectueze evaluarile ACV si sa le discute Impreuna cu publicul. O asemenea analiza nu a fost produsa in SUA si pentru ca tot ceea ce tine de costurile de mediu a fost ignorat pana recent.

Se cunoaste de asemenea ca la ardere, gazele naturale provenite din rezerve conventionale au cea mai mica amprenta de carbon comparativ cu alti combustibili fosili (petrolul si carbunele). Aceste gaze ar putea servi astfel drept combustibil in trecerea la o Revolutie Energetica, bazata pe energie regenerabila sl masuri de eficienta energetica. Pe de alta parte, tocmai pentru ca metanul este un gaz de 25 de ori mal nociv pentru atmosfera decat CO2, acesta este de obicei fíe captat (pentru a fi vandut), fie ars.

Avand insa in vedere volumul mic de productie de gaz de sist pe flecare sonda, pierderile fugitive de metan, eforturile mai mari necesare dezvoltarii, dar si debitul scazut al conductelor colectoare si al compresoarelor, emisiile specifice ale utilizarii gazului de sist sunt mai ridicate decat cele provenite din exploatarea zacamintelor de gaz conventional.
Resursele de gaz ne conventional in Europa sunt prea limitate pentru a avea impact semnificativ asupra acestor tendinte, cu atat mai mult cu cat profilurile de productie tipice nu vor permite decat extractia unei parti limitate a acestor resurse. Obligatiile de mediu vor genera totodata cresteri ale costurilor proiectelor sl vor intarzia derularea acestora, ceea ce va reduce sl mal mult contributia lor potentiala.

Ca o concluzie, vorbind recent la Summit¬ul de mediu SMI2012, dedicat gazelor de sist; dl. Bosworth, un activist in domeniul energiei si climei, pentru organizatia de mediu Prietenii Pamantului, a aratat ca beneficiile gazelor de sist palesc in comparatie cu efectele lor asupra mediului
in orice caz, rezervele de zacaminte conventionale: petrol, carbune, gaze, sunt limitate si se vor epuiza la un moment dat Cursa pentru a extinde exploatarea la resurse din ce in ce mai sarace si mai dificil de extras, precum gazele de sist, impinge acest moment inevitabil mai departe, dar nu ne ajuta sa il evitam. Exploatarea de gaze de sist amana pur si simplu schimbarea strategica spre utilizarea energiei regenerabile, consumand pana la acel moment resursele societatii, care ar putea fi alocate unui sector mai prietenos cu mediul.

Material cules din brosura realizata in cadrul proiectului „Gazele de sist: o noua provocare”, derulat de Asociatia ALMA-RO si finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, prin Fundatia pentru Parteneriat.

Autor: Georgeta Elisabeta Ionescu

  1. Ce sunt gazele de sist?
  2. Scurta istorie a exploatarilor de gaze de sist
  3. Fracturare Hidraulica – Ce este? Tehnologia pe intelesul tuturor
  4. Riscurile metodei de fracturare hidraulica – Impactul asupra mediului
  5. Emisiile fugitive de gaz in cazul fracturarii hidraulice si contributia lor la efectul de sera
  6. Substante chimice radioactive si metale grele in procesul de fracturare hidraulica
  7. Zgomotul si noxele produse in procesul de fracturare hidraulica pentru exploatarea gazelor de sist
  8. Riscul producerii de cutremure cauzate de exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica
  9. Substantele chimice folosite in fracturarea hidraulica si riscurile pentru sanatatea umana si organismele vii
  10. Riscurile de securitate si explozii in cazul fracturarii hidraulice
  11.  Cum afecteaza fracturarea hidraulica biodiversitatea
  12. Exploatarea de gaze de sist amana schimbarea strategica spre utilizarea energiei regenerabile
  13. Nivelul si modalitatile de reglementare a exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica
  14. Metoda de fracturare hidraulica in Europa. Incotro?
  15. Stadiul lucrarilor de explorare si exploatare a gazelor de sist prin fracturare hidraulica in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *