Greenpeace: „biocombustibilii nu sunt ecologici”

Greenpeace: "biocombustibilii nu sunt ecologici"

Cei de la Greenpeace trag un semnal de alarma relativ la intentiile Europei de a inlocui treptat combustibilii petrolieri cu biocombustibili obtinuti din plante. Asociatia ecologista a realizat si un studiu cu niste concluzii tulburatoare.
Greenpeace: ”biocombustibilii nu sunt ecologici”
In ultimii ani, Europa a fost principalul continent in care guvernele si politicienii au pus un mare accent pe producerea a cat mai mult biocombustibil. Un lucru care, la prima vedere, poate parea benefic pentru reducerea poluarii produse de motoarele masinilor, insa nu si in opinia celor de la Greenpeace.
Specialistii Greenpeace au realizat un studiu recent in 9 tari europene, prelevand esantioane de biodiesel de la diverse statii de pompare si analizandu-le in laboratoare speciale, pentru a vedea care este compozitia acestor combustibili asa-zis ecologici. Iar rezultatele sunt departe de a fi optimiste.
Cei de la Greenpeace spun ca majoritatea covarsitoare a biodieselului din statiile europene este realizat din culturi de plante cu un inalt grad de emisii de CO2, cum ar fi soia, ulei de palmier sau rapita – singurul avantaj al acestor plante tine de lipsa emisiilor nocive precum noxe, monoxid de carbon sau particule.
Insa Greenpeace atrage atentia asupra efectelor colaterale, cu un efect dezastruos asupra ecosistemului: culturile intensive ale acestor plante duc la o degradare accentuata a solului, iar cererea in crestere inseamna si defrisari masive ale padurilor, pentru a le transforma in teren arabil – ceea ce duce la o scadere a capacitatii naturale a biosistemului de a procesa dioxidul de carbon din atmosfera, deci la cresterea efectului de sera.
Mai mult, culturile de plante pentru biocombustibili risca sa reduca suprafata culturilor de plante destinate alimentatiei populatiei, deci exista un risc foarte crescut de generare a unei crize alimentare. Nu in ultimul rand, tehnologiile si utilajele agricole folosite inseamna un consum mare de combustibili fosili la ora actuala.
Prin urmare, Greenpeace incearca sa preseze guvernele europene, si nu numai, de a-si schimba planurile de prioritizare a biocombustibililor in favoarea unor surse de energie cu adevarat regenerabile, cum ar fi soarele, vantul sau energia geotermala – vezi mai multe detalii in raportul Greenpeace Energy [R]evolution.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *