Iaurt natural, doar in reclama

Iaurtul este in general un preparat sanatos, care poate fi consumat de toata lumea. Acest lucru nu mai este valabil daca i se adauga E-uri si zahar.

iaurt napolact
In reclama de la televizor ni se spune ca produsele Napolact sint „ca odinioara”, fiind foarte naturale.

Iaurtul cu visine nu se incadreaza deloc in acest trend, fiind mai mult ca acum, decit ca odinioara. Ingredientele sale sint: „Lapte pasteurizat la temperatura inalta, preparat de visine 15% (contine: 6,7% fruct in produs finit, zahar, sirop de glucoza, stabilizatori: caragenan E 407, guma xanthan E 415, aroma: visine, colorant: suc de sfecla rosie E 162, acidifiant: acid citric E 330), lapte praf degresat, culturi lactice sectionate, zahar, amidon modificat din porumb 0,3% E 1420”. 100 de grame de iaurt va vor aduce 95 kcal/400 kj, „proteine 2,7 g, glucide, total: 15,5 g, d.c. zahar: 11 g, lipide 2,5 g”.

ANALIZA.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca iaurtul este un produs fermentat obtinut din lapte pasteurizat cu adaos de preparat de visine, care contine zahar, sirop de glucoza, aditivi alimentari E 407, E 415, E 162, E 330, dar si lapte praf degresat, zahar, amidon modificat. Aceasta compozitie face ca produsul sa fie dezechilibrat nutritional, cu un exces de glucide adaugate (15,5 g%), din care majoritatea sint cu index glicemic foarte ridicat (zaharoza, sirop de glucoza), producind fluctuatii periculoase ale glicemiei. Din aceasta cauza pancreasul endocrin poate avea de suferit, fiind nevoit sa produca intr-un timp scurt o cantitate mai mare de insulina. Specialistul ne atrage atentia ca produsul are si un aport de grasimi animale saturate, aterogene.

Aditivii utilizati pot avea efecte adverse, mai ales asupra persoanelor sensibile. Caragenanul, E 407, poate avea actiune laxativa, iar in unele cazuri poate provoca alergii. S-a demonstrat ca aditivul caragenan nativ poate fi degradat, limitat in intestin manifestind efect toxic, putind provoca ulcer si cancer. Efecte negative are si guma xantan, E 415, care poate interfera cu absorbtia lipidelor si a sarurilor minerale.

CONCLUZII. In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul Gheorghe Mencinicopschi ne spune ca produsul nu este indicat celor cu sensibilitate la aditivii alimentari utilizati, celor cu intoleranta la lactoza si alergie la proteine lactice. Suferinzii de maladii cardio- si cerebrovasculare, cei cu dislipidemie vor tine cont de aportul de grasimi saturate.

Personele care sufera de diabet si cei cu rezistenta la insulina il vor consuma numai cu avizul medicului curant, tinind cont de aportul de glucide adus de produs. Suferinzii de sindrom metabolic vor cere sfatul medicului inainte de a consuma acest iaurt.

Precizari
Rubrica se adreseaza persoanelor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele acestora asupra sanatatii noastre. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau scriindu-ne pe e-mail [email protected]. Daca sinteti interesati de caracteristicile unui produs, fie el bautura sau aliment, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi „analizata” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ii prezentam compozitia produsului alimentar si datele nutritionale preluate din eticheta acestuia, insa fara a i-l prezenta.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *