Sarea, dulciurile, cateva fructe si legume, sucurile si alcoolul duc la incalzirea excesiva a corpului

0
85
Sarea, dulciurile, cateva fructe si legume, sucurile si alcoolul duc la incalzirea excesiva a corpului

Pe timpul verii, cand se ating temperaturi caniculare, aparatul cardiovascular si cel respirator sunt suprasolicitate. Pentru a se evita starile de lesin sau alte probleme de sanatate, este important sa nu incarcam si sistemul digestiv cu alimente grele.

Sarea este primul element periculos ce duce la incalzirea corpului intr-o zi caniculara. „Nu trebuie sa se faca abuz de sare pe perioada verii. Trebuie apelat la ea cat mai putin cu putinta”, explica nutritionistul Bogdan Guinea.

Carnea prajita, cu exceptia celei de peste, nu ajuta nici ea corpul sa se racoreasca. De asemenea, exista si legume „fierbinti”, care ingreuneaza mult digestia. „Pe aceasta lista se afla varza, conopida, ciupercile si andivele”, enumera specialistul in nutritie.

La polul opus, pe lista legumelor „racoroase” se afla, printre altele, castravetii, fasolea verde si spanacul.

Fructele de evitat pe perioada verii sunt ciresele, caisele si nucile de cocos. In cazul alunelor si al nucilor, acestea trebuie consumate in cantitati moderate.
Nici lactatele sau branzeturile grele nu sunt indicate in aceasta perioada. „Daca trebuie sa se consume ceva din aceasta categorie, este bine sa se apeleze doar la telemea”, spune specialistul. El recomanda celor afectati de canicula sa fie moderati si in privinta consumului de dulciuri, care impiedica organismul sa se aeriseasca.

Cazurile de toxiinfectie alimentara sunt frecvente in perioadele cu temperaturi extreme, iar intr-o astfel de situatie e indicat regimul alimentar: un gratar din carne usoara, cereale, legume si telemea.

Fara alcool si doar 500 de ml de limonada

Una dintre cele mai importante recomandari in zilele caniculare este evitarea consumului de alcool, de orice tip si sub orice forma. „Nici traditionala bere nu ajuta, pentru ca, in ciuda credintelor, berea este un produs dulce, care contine zaharuri. Trebuie evitat tot ce e dulce vara pentru ca zaharurile inseamna calorii multe si, prin urmare, are loc incalzirea corpului”, mai explica Bogdan Guinea.

Si bauturile carbogazoase din comert sunt pe lista neagra a lichidelor ce nu trebuie consumate intr-o zi caniculara. „Se poate consuma o limonada, dar nu mai mult de 500 de mililitri. Aceasta este cantitatea maxima”, mai puncteaza nutritionistul. Recomandarea traditionala este ca, indiferent de situatie, orice persoana sa consume vara macar doi litri de apa pe zi.

„Din categoria lactate si branzeturi, este recomandat sa se consume telemea in vreme de canicula.”
BOGDAN GUINEA, medic nutritionist

Cititi mai mult: Lista alimentelor periculoase pe canicula – Sanatate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/lista-alimentelor-periculoase-pe-canicula-995494.html#ixzz231B3AmiK
EVZ.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here