A sc?zut produc?ia na?ional? de c?rbune

Ponta ii cere directorului executiv al Complexului Energetic Oltenia sa continue productia de energie pe carbune

Premierul Victor Ponta i-a cerut ieri, in Targu Jiu, lui Laurentiu Ciurel, directorul general executiv al Complexului Energetic Oltenia, sa se asigure ca productia de energie termica bazata pe carbune va continua in tara noastra pentru urmatorii 50 de ani, informeaza Agerpres. Totodata, prim-ministrul a declarat ca productia de energie termica este cea mai sigura,…

Citește mai departe

RWEA: „Energia eoliana a coborat vertiginos pretul electricitatii pe bursa”

In primele zece luni ale acestui an, pretul electricitatii pe piata este cu 24% mai mic decat in perioada corespunzatoare a anulului trecut, o realitate pe care marii consumatorii omit sa o prezinte, sustin producatorii de energie eoliana. „Aceasta scadere spectaculoasa a pretului electricitatii compenseaza surplusul de certificate verzi din 2013 si are la baza,…

Citește mai departe
ANRE a decis: consumatorii de electricitate vor subvenţiona mai multă energie regenerabilă în acest an

Ionel David: Scaderea pretului energiei electrice compenseaza surplusul de certificate verzi

Scaderea spectaculoasa, cu 24%, a pretului energiei electrice compenseaza surplusul de certificate verzi din acest an, a declarat Ionel David, directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA). Precizarea vine dupa ce, in urma cu doua zile, marii consumatori industriali de energie s-au plans ca au costuri foarte mare cu factura energetica din cauza…

Citește mai departe
România ar putea fi inundat? de foarte mult? energie ieftin? odat? cu dezvoltarea interconexiunilor

Romania ar putea fi inundata de foarte multa energie ieftina odata cu dezvoltarea interconexiunilor

Cu cat Romania isi va dezvolta mai mult interconexiunile cu sistemele energetice ale statelor vecine exista riscul ca in tara noastra sa fie inundata de energie ieftina importata din tarile din jur, ceea ce ar afecta producatorii locali scumpi, a avertizat, Ciprian Diaconu, membru in directoratul Transelectrica, la Forumul „Romania 2020: Politici sustenabile pentru energii…

Citește mai departe
Înghesuial? la energia verde

Energia verde ajunge, in mare parte, la export

Consumatorii romani raman cu povara platii certificatelor verzi Consumatorii de energie din tara noastra suporta una dintre cele mai generoase scheme de sustinere a energiei regenerabile, prin cote obligatorii de certificate vezi. In ultima perioada, mare parte din energia verde este exportata, deoarece nu exista suficienta cerere in tara noastra. Octavian Lohan, director in cadrul…

Citește mai departe

Europenii stau pe un butoi gigantic de pulbere. Detalii despre un posibil dezastru nuclear.

Majoritatea centralelor nucleare din Europa sunt un adevarat pericol. Nu mai putin de 132 de centrale (din 134) au diverse probleme, mai mari sau mai mici, putand declansa in orice moment o adevarata tragedie umana, similara cu cea de la Fukushima. Centrala Nucleara de la Cernavoda/ Sursa foto: cugetliber.ro Publicatia Frankfurter Rundschau vorbeste intr-un articol…

Citește mai departe

Franta va prelungi durata de functionare a centralelor nucleare care produc energie ieftina si dupa 40 de ani

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a decis ca centralele nucleare sa continue sa functioneze si dupa depasirea duratei de viata de 40 de ani, informeaza Bloomberg. Potrivit Curtii franceze pentru Audit, prelungirea duratei de functionare a centralelor nucleare era singura optiune, intrucat construirea unor centrale noi sau dezvoltarea unor alte forme de energie ar fi prea…

Citește mai departe

Energie ieftina, dintr-o frunza artificiala

O noua sursa de energie neconventioala, care s-ar putea transforma in centrala termo-electrica individuala a viitorului, a fost descoperita de un grup de cercetatori de la MIT. Este vorba de o celula solara, de dimensiunea unei carti de joc, care reproduce procesul de fotosinteza clorofiliana a plantelor, trasformand lumina soarelui in energie utila, cu o…

Citește mai departe

Viitorul surade energiei solare

Suprafata Pamantului primeste de aproximativ 10.000 de ori mai multa energie solara decat necesarul planetei. Si, chiar daca lumina solara nu este prezenta in permanenta, se pare ca panourile solare pot sa inmagazineze aceasta energie, lucru pe care il fac din ce in ce mai bine. Un panou solar transforma o sesime din energia soarelui…

Citește mai departe

Minunea chineza: „reciclarea” uraniului

Statul chinez deruleaza un proiect deosebit de important la reactorul cu tehnologie Candu (Canada Deuterium Uranium) din provincia Zhejiang. Chinezii, in stransa colaborarea cu canadienii care au adus modelul Candu in statul asiatic, isi propun o realizare in premiera: reutilizarea combustibilului nuclear folosit in reactoare. In prezent, chinezii au noua reactoare cu apa usoara, care…

Citește mai departe

Africa ajuta UE

Lupta pentru securizare energetica este in plina desfasurare. Tarile Uniunii Europene ar putea beneficia de energie ieftina si regenerabila la discretie, diminuandu-si puternic dependenta energetica problematica de Rusia si de alti furnizori externi nesiguri daca s-ar pune in practica un megaproiect de amplasare de centrale solare si eoliene in deserturile din nordul Africii si din…

Citește mai departe

COMOARA DIN VAZDUH: Vantul, pus la munca

Grupul CEZ va construi langa Constanta cel mai mare parc eolian din Europa. Cu o capacitate de 600 MW, acesta va fi complet operational la sfarsitul lui 2010. Cand Dumnezeu a asezat Fantanele la rascruce de vanturi, la nord-est de Constanta, 55 de kilometri departare de resedinta de judet si 17 kilometri distanta de Marea…

Citește mai departe