Cum se realizeaza colectarea separata in municipiul Cluj Napoca?

In contextul situatiei precare a gestionarii deseurilor la Cluj Napoca am stat de vorba cu specialistul de mediu din cadrul ROSAL GRUP, unul dintre cei doi operatori de salubritate care deservesc cetatenii orasului. Adina Miclaus – reporter Ecomagazin: Ce populatie deserveste Rosal in Cluj Napoca? Nicoleta Pop, Specialist de Mediu ROSAL GRUP: In ceea ce…

Citește mai departe

Biocarburant din grasime animala: Prima uzina din Franta va avea o productie de 750.000 de tone/an

Prima fabrica franceza pentru producerea de biodiesel din grasimi animale necomestibile a fost inaugurata joia trecuta, pe 7 noiembrie, la Havre (Seine-Maritime). Uzina va produce 750.000 de tone pde biocombustibil pe an. Amestecata cu combustibil diesel conventional, noua resursa va avea un impact pozitiv asupra mediului, oferind o reducere de 83% a emisiilor de gaze…

Citește mai departe
Vrei sa ai o inima sanatoasa? Renunta la consumul de carne!

Carnea de care trebuie sa ne ferim

Consumata in trecut doar la ocazii speciale, carnea a ajuns in prezent sa faca parte din dieta zilnica, depasind adeseori nevoile organismului. Totusi dietele vegetariene sau raw vegan, foarte la moda astazi, ne pot pune sanatatea in pericol daca nu stim ce este corect sa eliminam din alimentatia noastra pentru a pastra un echilibru nutritional. Excesul de…

Citește mai departe
Consumul de carne procesata sporeste riscul mortii premature

Carnea, o otrava?

Conform unor statistici recente, peste un milion de romani prefera regimul lacto-vegetarian, renuntand complet la consumul de carne. Pe de alta parte, la nivel mondial, in anul 2005, existau nu mai putin de un miliard si jumatate de vegetarieni sau de lacto-vegetarieni, multi dintre ei provenind din tari unde consumul carnii era, pana nu demult,…

Citește mai departe

Dieta care poate salva planeta

Britanicii au publicat primele recomandari oficiale pentru o dieta sanatoasa atat pentru om, cat si pentru mediul inconjurator. Comisia pentru Dezvoltare Durabila din Marea Britanie le cere consumatorilor sa manance mai putina carne. Diabetul, bolile de inima si cancerul sunt afectiunile cele mai frecvente la persoanele cu o alimentatie nesanatoasa. Iar numarul devoratorilor de hamburgeri…

Citește mai departe

Pacaleala Prodsper

Crenvurstii Prodsper au inscris pe eticheta urmatoarea sintagma: „Sanatos si natural!”. Analizand eticheta, ne dam seama ca ce ar putea fi natural nu este sanatos, iar ingredientele sintetice sunt de-a dreptul nocive. Producatorul nu avea voie sa faca mentiunea „sanatos si natural” pe eticheta. Regulamentul European 1924/2006 interzice astfel de inscrisuri fara sa fie verificate,…

Citește mai departe

Campionul care pacaleste consumatorul

Pe eticheta „salamului picant C+C” scrie ca este „campionul calitatii”. Acest lucru ar fi fost posibil daca nu ar fi avut in compozitie atat de multi aditivi alimentari si o cantitate foarte mare de grasimi animale. Slanina, care este al doilea ingredient ca pondere, este foarte periculoasa pentru sistemul cardiovascular si pentru buna functionare a…

Citește mai departe

Pate de porc cu faina, zahar si carmin

Pateul de porc Maks este un produs dezechilibrat nutritional, cu exces de grasimi animale saturate, dar si zaharuri cu index glicemic foarte ridicat. Pe langa ficatul de porc, producatorul foloseste si carne si slanina. Din aceasta cauza, pateul are o valoare energetica ridicata, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Supraponderalii si…

Citește mai departe

Uleiuri sanatoase

Cercetatorii de la Universitatea din Nancy, Franta, continua sa argumenteze ca alimentatia echilibrata nu trebuie sa excluda prezenta lipidelor in dieta zilnica, dincolo de aspectul ingrijorator al cresterii incidentei obezitatii in randul populatiei adulte, cauzate de modificarea notabila a stilului de viata modern. Ne hranim ca in Neanderthal, dar consumul energetic este deseori limitat la…

Citește mai departe

E-uri de calitate superioara

Producatorul ne spune ca sunca Praga Nikas este de calitate superioara. Avand in vedere ca 35% din compozitie este reprezentata de aditivi alimentari, inseamna ca acestia sunt cumparati din cele mai bune surse. Sunca Praga Nikas (premium quality) are in compozitie o cantitate foarte mare de sodiu, provenit atat din sare, cat si din aditivii:…

Citește mai departe

Jumatate ulei, jumatate aditivi

Consumatorii care doresc sa isi asezoneze fripturile cu ulei, in care s-au dizolvat zece substante chimice si citeva seminte de mustar, pot incerca sosul dijonnaise Knorr. Sosul dijonnaise de la Knorr este un produs in care s-au amestecat zece aditivi alimentari, unul mai periculos decit celalalt. Din lista de ingrediente aflam ca are in compozitie…

Citește mai departe

Specialitate cu ciuperci si E-uri

Pe vremea bunicii, strudelul se facea din ingrediente naturale, fara sa fie nevoie de aditivi. Astazi, retetele s-au complicat si pe alocuri par niste insiruiri de substante chimice. In trendul modern se incadreaza si „specialitatea de strudel cu ciuperci – congelat, nepreparat”, care are in compozitie: „Ciuperci 24%, faina de griu, grasimi vegetale si ulei,…

Citește mai departe

Elit – Cirnati cu multa sare

Produsul analizat are in compozitie o cantitate mare de sare, motiv pentru care trebuie evitat de cei care sufera de inima si rinichi. Cirnatii grill Elit au in compozitie „carne de porc, sare, condimente, boia, usturoi, antioxidant acid ascorbic E 300, adaos proteic vegetal din soia, colorant natural acid carminic E 120”. ANALIZA. Profesorul doctor…

Citește mai departe