Dieta care poate salva planeta

Britanicii au publicat primele recomandari oficiale pentru o dieta sanatoasa atat pentru om, cat si pentru mediul inconjurator. Comisia pentru Dezvoltare Durabila din Marea Britanie le cere consumatorilor sa manance mai putina carne.dieta salveaza clima

Diabetul, bolile de inima si cancerul sunt afectiunile cele mai frecvente la persoanele cu o alimentatie nesanatoasa. Iar numarul devoratorilor de hamburgeri si de produse ambalate, pline de chimicale, pe care le gasim pe rafturi, creste pe zi ce trece.

Asa arata un raport intocmit recent de britanici, care nu face altceva decat sa creioneze datele cunoscute de mult timp, dar la care lumea nu pare sa reactioneze pozitiv.

Pe de alta parte, cu cat productia de alimente este mai mare, cu atat cantitatea de dioxid de carbon din aer este mai ridicata. Sectorul industriei alimentare si al consumului este responsabil pentru generarea a circa 18% din noxele Marii Britanii.

Prin urmare, consumati mai putina carne, mai putine produse procesate si ambalate, care sunt nocive pentru sanatate si generatoare de deseuri, si mergeti mai mult pe jos. Acestea sunt cele mai importante recomandari din studiul publicat de Comisia guvernamentala pentru Dezvoltare Durabila din Marea Britanie.

„Beti apa de la robinet”

In urma reducerii consumului de alimente procesate pe cale industriala, dar si prin adaptarea la un nou stil de viata, industria alimentara „va intra la apa”, avertizeaza raportul mentionat.

„Suntem constienti ca mai ales magazinele vor avea de suferit, dar oamenii trebuie sa stie ca e necesar sa schimbe cateva lucruri mici in viata de zi cu zi: sa-si faca cumparaturile prin intermediul internetului, de exemplu, sa bea mai multa apa de la robinet, la fel de buna ca cea imbuteliata, sau sa consume fructe si legume de sezon, cultivate la nivel local”, spune Tim Lang, reprezentant al Comisiei pentru Dezvoltare Durabila.

In Marea Britanie, unul din patru baieti si una din cinci fete sufera de obezitate, mai arata cifrele raportului. De asemenea, specialistii din aceasta tara atentioneaza ca prin imbunatatirea modului de alimentatie ar putea fi evitate 70.000 de decese premature.

„Toti stim cat de nociv este consumul exagerat de carne, de grasimi animale sau prelucrate chimic, dar si de dulciuri si de aditivi sintetici. Cu toate acestea, prea putini sunt cei care fac demersuri reale pentru o viata mai sanatoasa”, mai spune Lang.

„E necesar sa schimbam cateva lucruri mici in viata de zi cu zi, sa facem cumparaturi prin intermediul internetului, de exemplu.” Tim Lang – oficial britanic

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *