O dieta bogata in ulei de nuca de cocos poate ajuta la prevenirea diabetului de tipul II, favorizat de obezitate si de un stil de viata sedentar, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii australieni, publicat de dailymail.co.uk.
Uleiul din nuca de cocos, folosit la fabricarea mai multor tipuri de alimente, printre care se numara si margarina, ajuta la prevenirea instalarii rezistentei la insulina.
Rezistenta la insulina apare cand celulele din muschi si cele adipoase reactioneaza anormal la insulina, un hormon care ajuta la eliminarea excesului de zahar din sange.
Cercetatorii australieni au testat teoria lor pe soareci, comparand efectele unei diete bogate in ulei de cocos cu cele ale unei diete bogate in grasimi animale – adoptata pe scara larga in tarile dezvoltate.
Rezultatele studiului au demonstrat ca soarecii hraniti cu ulei din nuca de cocos au prezentat mai putine probabilitati sa dezvolte rezistenta la insulina. Acest lucru se intampla desi uleiul din nuca de cocos este bogat in grasimi saturate, asociate unui nivel mare al colesterolului in sange. Insa aceasta grasime este formata din asa numitii acizi grasi cu lant mediu, considerati mai sanatosi decat acizii grasi cu lant lung care se gasesc in slanina sau unt.
Diabetul, caracterizat printr-un nivel ridicat al glucozei in sange, are doua forme. In cazul tipului II, favorizat de obezitate si stilul de viata sedentar, pacientilor li se spune sa incerce sa-si aduca greutatea la limite normale.
In schimb, diabetul de tipul I, care afecteaza mai ales tinerii, este o boala autoimuna, adica sistemul imunitar al organismului este dereglat, distrugand celulele pancreasului care fabrica insulina, ce are ca rol transformarea zaharului (glucozei) in energie.
In ambele tipuri de diabet, excesul de zahar din sange afecteaza multe organe din corp, precum ochii, rinichii si inima.
Sursa: Mediafax