Semnal de alarmă privind Marea Mediterană: Este "pe cale de a se epuiza"

Semnal de alarma privind Marea Mediterana: Este „pe cale de a se epuiza”

Organizatia de mediu World Wildlife Fund (WWF) din Franta avertizeaza ca Marea Mediterana este „pe cale de a se epuiza” din cauza unei „dezvoltari economice originale” care ameninta ecosistemele deja degradate si speciile periclitate, informeaza agentia France Presse. Potrivit unui raport WWF, Marea Mediterana, care adaposteste intre 4% si 18% dintre speciile marine cunoscute raspandite…

Citește mai departe

Studiu: Marea Groenlandei s-a incalzit de 10 ori mai rapid decat Oceanul Planetar

Oamenii de stiinta au dezvaluit planurile de a examina schimbarile de temperatura in Oceanul Arctic, dupa ce un studiu de lunga durata a descoperit ca Marea Groenlandei s-a incalzit de 10 ori mai rapid decat Oceanul Planetar. Oamenii de stiinta de la Institutul Alfred Wegener Germania (AWI) au analizat indicii de temperatura ai Marii Groenlandei…

Citește mai departe

Miscarile seismice din adancurile oceanului mondial pot influenta negativ procesul de incalzire globala, accelerandu-l

Un grup de cercetatori vulcanologi din Germania si Elvetia au stabilit, in urma studiilor efectuate, ca miscarile seismice din adancurile oceanului mondial pot influenta negativ procesul de incalzire globala, accelerandu-l. Problema este ca in timpul acestor cutremure subacvatice se produce o emisie de metan, eliberat din diferitele depozite ascunde pe fundul oceanelor. Acest lucru genereaza…

Citește mai departe

Geoingineria si schimbarile climatice

De la umbrelele solare la inmultirea algelor pana la densitati uriase, exista o multime de idei pentru racirea planetei. Dar exista oare si pericole ascunse? Geoingineria – interventia pe scara larga asupra sistemului climatic planetar – poate oferi unele raspunsuri. OOPS. Noi nu am vrut-o, dar se pare ca am imbolnavit planeta. Ce putem face…

Citește mai departe

Conventia ONU pentru biodiversitate a semnat un acord pentru protejarea a 17% din suprafata de uscat si a 10% din oceane pana in 2020

Participantii la summitul ONU pe biodiversitate din Japonia au cazut de comun acord sambata, 30 octombrie, sa extinda regiunile protejate pe uscat si in mediul marin, in speranta ca vor incetini ritmul disparitiei animalelor si plantelor lumii si vor preveni pagubele aduse ecosistemelor. Dupa negocieri-maraton care au depasit cu cateva ore programul prestabilit, delegatii au…

Citește mai departe

Oceanele lumii sunt mai calde

Stratul de apa de la suprafata oceanelor s-a incalzit constant incepand din 1993, acesta fiind un semn al incalzirii globale si un factor al cresterii nivelului marilor, relateaza Reuters. „Oceanul este cel mai mare rezervor de caldura din sistemul climatic, asa ca, 80-90% din caldura provenita de la incalzirea globala a ajuns in ocean”, a…

Citește mai departe

Marile lumii mustesc de gunoaie

Cantitatea de gunoaie din marile si oceanele lumii se mareste de la an la an, arata un nou raport ONU. In majoritatea zonelor infestate cu reziduuri, peturile si pungile de plastic constituie 80% din acestea. Raportul elaborat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP), impreuna cu grupul american Conservarea Oceanelor subliniaza si faptul ca fumatul are…

Citește mai departe

„Delta implica o responsabilitate colectiva”

Sotia celebrului explorator Jacques Yves Cousteau vorbeste, intr-un interviu acordat cotidianului „Adevarul”, despre importanta implicarii tuturor factorilor in proiectele privind Dunarea si Delta. In calitate de ambasadoare a Deltei, Francine Cousteau va promova interesele regiunii la nivel european si international. Adevarul: Cu ce scop ati venit la dezbaterea „Delta Dunarii: natura si dezvoltare durabila in…

Citește mai departe