Central District, un ansamblu rezidential „invadat” de spatii verzi

În căutările noastre de locuințe mai bune și mai performante, am ajuns la ansamblul rezidențial Central District din București, la recomandarea România Green Building Council. Elena Rastei, coordonatorul certificării GREEN HOMES pentru Forty Management, ne-a prezentat proiectul ca fiind un model de bune practici în sectorul rezidențial: „Certificări precum GREEN HOMES/LEED/BREEAM și altele similare evaluează…

Citește mai departe

Fondurile UE pentru deseuri, miza mare in Vrancea. Batalia pe gunoiul Adjudului

Serviciul de salubritate al orasului Adjud este disputat intre Urbis SA, care presteaza aceasta activitate din 2006 in baza Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare al Municipiului Adjud-Zone Private nr. 7466 incheiat cu Consiliul Local, prelungit printr-un Act Aditional din 2010 pana in august 2017, si o societate careia Consiliul Local (CL)…

Citește mai departe

Moldovenii arunca anual la intamplare zeci de mii de aparate electrice, fara sa-si dea seama ca acestea contin substante nocive

Moldovenii arunca anual la intamplare zeci de mii de aparate electrice, fara sa-si dea seama ca acestea contin substante nocive, care ajung ulterior in corpul uman, daunandu-ne grav sanatatii. Fiind lasate la voia intamplarii in paduri, pe marginea drumurilor sau langa casa, acestea ne pun in pericol sanatatea. Cercetatori internationali au prelevat mostre de aer…

Citește mai departe

Institutiile statului, obligate sa sorteze deseurile

Peste 1.3 milioane de angajati din institutiile publice din tara vor colecta selectiv deseurile de ambalaje din aceasta toamna, in urma adoptarii unei legi in acest sens si a pornirii unei campanii de informare si responsabilizare. Campania, intitulata „Legea 132/2010 – Institutiile publice colecteaza selectiv” este organizata de Comisia de Mediu din Camera Deputatilor, Asociatia…

Citește mai departe

Dezvoltarea colectarii selective a deseurilor in Microregiunea Valea Crasnei, judetul Salaj

In Uniunea Europeana, procesul de dezvoltare continua sa genereze cantitati mari de deseuri ducand la pierderi inutile de energie si materiale, la repercusiuni negative asupra mediului si la efecte negative asupra calitatii vietii. Cu toate preocuparile si eforturile depuse pentru a asigura managementul deseurilor generate in Comunitatea Europeana, se constata o tendinta de crestere alarmanta…

Citește mai departe

Reciclarea la sate

Reciclarea este un termen foarte folosit cand este vorba de salvarea Pamantului si ecologie, iar multi o considera chiar o salvare din criza financiara, deoarece ea poate realiza o limitare reala a consumului materialelor de baza, a energiei etc. Marea parte a populatiei urbane stie despre ce este vorba in procesul de reciclare, iar societatile…

Citește mai departe

Intarzieri in inchiderea platformelor de gunoi

Desfiintarea platformelor de gunoi este intarziata in multe localitati din judetul Braila, din cauza lipsei de fonduri pentru implementarea acestui proiect, scrie Agerpres. Lipsa banilor pentru inchiderea platformelor de gunoi din mediul rural pune in dificultate unele primarii din judet, in cateva comune ele fiind deja inchise si ecologizate, dar in cele mai multe actiunea…

Citește mai departe

Sa reciclam si noi!

Problema reciclarii a fost adusa in discutie foarte des in ultimii ani, aceasta fiind dezbatuta in aproape toate tarile lumii. Prin toate mijloacele posibile, oamenii sunt incurajati sa trimita cat mai multe produse pe care nu le folosesc spre reciclare. Consilierii fac tot posibilul sa ofere cat mai multe containere in care se strang diverse…

Citește mai departe

Sortarea deseurilor costa 2,5 milioane de euro

In Arad a fost inaugurata ieri o statie de sortare ecologica a deseurilor. Investitia totala este de aproximativ 2,5 milioane euro si a fost facuta din resursele proprii ale firmei care se ocupa de salubrizarea orasului, Polaris M Holding.

Potrivit celor precizate de Monica Jitariu, directorul filialei din Arad a Polaris M Holding, statia de sortare a fost amenajata pe o suprafata de un hectar de teren, iar capacitatea de procesare este de 4.500 tone/luna.
Capacitatea de lucru a statiei de sortare de la Arad este de 200 tone deseuri municipale pe zi, iar instalatia de reciclare a PET-urilor este de 7 tone/zi. Instalatia de sortare a fost prevazuta cu o linie de benzi transportoare, comandate printr-un calculator, care alimenteaza alternativ cu materialele sortate o presa automata de 60 tone care baloteaza materialele reciclabile. Balotii sunt cantariti, separati si depozitati in vederea expedierii catre beneficiarii valorificatori.

La baza acestei investitii au stat cateva studii de piata, potrivit carora aradenii produc, pe zi, peste un kilogram de gunoi. In plus, conducerea firmei Polaris M Holding, care se ocupa si de salubrizarea orasului sustine ca transporta la groapa ecologica circa 60.000 tone de gunoi pe an, deseuri provenite atat de la populatie, cat si de la agentii economici.

Pana la demararea lucrarilor de amenajare a statiei de sortare a deseurilor, angajatii „Polaris” au facut o serie de analize, pentru a cunoaste compozitia deseurilor urbane evacuate din municipiu.

Statii ecologice de sortare a deseurilor mai exista in tara la Constanta si in sectorul 3 din Bucuresti.
Polaris M Holding, cu sediul in Constanta, este prezenta in municipiul Arad din anul 2003, cand a castigat licitatia organizata de Primarie pentru serviciile de salubrizare stradala. Un an mai tarziu, compania a castigat si licitatia pentru colectarea si transportul deseurilor menajere, precum si contractul privind serviciile de salubrizare stradala.

Citește mai departe